Извор:
Телеграф
02.09.2024
21:07
Холестерол и висок крвни притисак могу успјешно да се држе под контролом примјеном терапије и промјеном животних навика – адекватном исхраном и редовном умјереном физичком активношћу. Уз то, природа нуди броје начине да се овом режиму допринесе и да своје здравље вратимо у нормалу.
Прије свега је важно напоменути да ни један природни препарат не може да замијени прописану терапију од стране љекара, иако свакодневна конзумација напитака од воћа и поврћа може да одигра улогу у стабилизацији стања и одржавању вриједности. Постоји прегршт комбинација које можете да користите као додатак исхрани. Прије увођења у исхрану или режим ужине или додатка свакодневном јеловнику, провјерите да ли сте на неки састојак алергични или се консултујте са стручним лицем.
Стрес, нездраве навике у исхрани, неправилни обрасци спавања и неуравнотежен начин живота могу да изазову више болести попут дијабетеса, високог крвног притиска, срчаних и кардиоваскуларних болести. Исхрана је најважнији фактор у смањењу вриједности "лошег" холестерола. Такође, и драгоцјена помоћ у управљању високим крвним притиском и подстицању губитка тежине. Уколико уз промјену исхране, прије свега примјену медитеранског начина практикујете и редовну, свакодневну умјерену физичку активност, вриједности на првом контролном мјерењу параметара у крви биће значајно редуковане.
Лук, лимун и ђумбир су саставни дио медитеранске исхране. Стога није чудо што се ова комбинација често препоручује особама које имају проблеме са притиском или гојазношћу.
Препун антиоксиданса, минерала и витамина, овај напитак дјеловаће као еликсир за цијело тијело. Ђумбир, бијели лук и лимун препуни су природних компоненти које помажу у смањењу тјелесне масти, а то су показале и лабораторијске студије. Састојци из њих могу да помогну у процесу у отчепљавања артерија и разлагања плакова. Доприносе смањењу нивоа ЛДЛ холетерола. Уз то, побољшавају здравље дисајних путева и способност организма да се бори против инфекција.
Сва три састојка су добар извор витамина Ц и лимунске киселине. Витамин Ц је драгоцјен за јачи имунитет и помаже у регенерацији ћелија.
Основни рецепт је веома једноставан: у шерпу сипајте пет шољица воде, три рендана мања коријена ђумбира, четири чена бијелог лука и добро прокувајте. Скините са ватре и додајте сок од три лимуна средње величине. Проциједите чувајте у стакленој флаши. Напитку можете додати јабуково сирће и мед.
Други начин припреме је да након кувања све изблендирате и пијете са пулпом. По једну чашу уз споро пијуцкање конзумирајте пола сата прије ручка или вечере, преноси Телеграф.
Најновије
Најчитаније
16
55
16
55
16
49
16
35
16
30
Тренутно на програму