Бадеми су дефинитивно права нутритивна сила. Представљамо предности њиховог свакодневног конзумирања.
Осим што су укусна ужина и неизоставан додатак колачима, бадеми су изузетно љековити и добри за наше здравље.
Као права ризница есенцијалних хранљивих материја, снабдјеће нам организам витамином Е, моћним антиоксидантима и минералима: магнезијумом, манганом, бакром и фосфором.
Бадеми такође обезбјеђују и мање количине калцијума, гвожђа, калијума и разних витамина Б-комплекса.
Због свог нутритивног састава, бадеми благотворно утичу на цјелокупно здравље, а посебно ћете их вољети ако желите да побољшате здравље свог крвотока, ако имате проблема са шећером у крви, покушавате да смршате или једноставно желите да његујете кожу изнутра.
У наставку пронађите разлоге због којих ћете желети да их уврстите међу своје омиљене дневне грицкалице, као и препоручену дневну количину и најбољи начин конзумирања.
Бадеми су богати здравим мононезасићеним мастима, које могу помоћи у смањењу нивоа лошег холестерола и смањењу ризика од срчаних болести.
Бадеми имају низак гликемијски индекс и богати су влакнима која помажу у регулисању нивоа глукозе у крви, што их чини одличном ужином за особе са дијабетесом.
Упркос високом садржају калорија, бадеми могу помоћи у регулисању тјелесне тежине. Протеини, влакна и здраве масти у бадемима подстичу ситост, смањујући укупни унос калорија.
Витамин Е у бадемима дјелује као антиоксиданс, помаже у заштити коже од оштећења и одржава њен младалачки изглед.
Бадеми су добар извор калцијума, магнезијума и фосфора, који су важни за одржавање јаких костију.
Препуни витамина и минерала као што су витамин Е, магнезијум и калијум, бадеми пружају есенцијалне хранљиве материје које подржавају опште здравље.
Нутриционисти препоручују конзумирање око 28 грама или отприлике 22–23 бадема (око 160 калорија) дневно за оптималне здравствене користи.
Укључивање ове количине у дневну исхрану може знатно допринијети нутритивним потребама, истовремено подржати здравље срца, регулисати тјелесну тежину и обезбиједити есенцијалне витамине и минерале.
Конзумирање сирових бадема чува њихова природна уља и хранљиве материје. Иако споро печење може побољшати њихов укус, избјегавајте високе температуре јер оне могу уништити неке хранљиве материје.
Неки више воле да потапају бадеме преко ноћи како би побољшали варљивост и апсорпцију хранљивих материја, а да притом задрже садржај влакана тако што их не гуле.
Најновије
Најчитаније
11
21
11
21
11
21
11
16
11
14
Тренутно на програму