Градоначелник

Ћосић о могућем пласману производа из Источног Сарајева у Цангџоу

  • Извор: СРНА
  • 15.10.2024. 13:06

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић разговарао је данас са делегацијом кинеског града Цангџоу о наредним корацима у сарадњи два града, а у првом дијелу биће дефинисана листа производа, који би из Источног Сарајева ишли према Цангџоу.

Ћосић је подсјетио да је прошле године у новембру предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман потписао Споразуму о братимљењу и сарадњи са представницима овог кинеског града.

Он је рекао да је састанку присуствовало и пет привредника са подручја Источног Сарајева, из различитих области - дрвопрераде, производње алуминијумске браварије, грађевинарства, туризма, из различитих сфера могућег пословања.

"То је први дио сарадње који ћемо покушати да успоставимо и који је најтежи, да ли постоји могућност да неке од производа из Источног Сарајева, из Републике Српске, пласирамо на њихово тржиште", рекао је Ћосић новинарима.

Након пет година расвијетљено убиство двојице Срба у Црној Гори

Након пет година расвијетљено убиство двојице Срба у Црној Гори

Према његовим ријечима, други дио сарадње односи се на трансфер кинеских технологија, према Источном Сарајеву, односно разговарано је о центру за електричне аутомобиле, који би био у граду.

"Кандидоваћемо Министарству високог образовања пројекат центра у којем би били заступљени кинески електрични аутомобили који би се евентуално у једном дијелу и склапали у Источном Сарајеву", рекао је Ћосић и додао да је ријеч о идеји која је презентована кинеској делегацији, којој се то допало.

Он је рекао да би за почетак било потребно на једном од локалитета у Источном Сарајеву оспособити простор који би био спреман за почетак да прими четири, пет произвођача кинеских аутомобила, а који би их у првој фази продавали, заједно са резервним дијеловима.

Лепи Мића постао дјед

Лепи Мића постао дјед

"Потребан нам је трансфер технологије која постоји у Кини, која је напреднија од наших технологија", оцијенио је Ћосић и додао да ће делегација града посјетити самит у Цангџоу почетком новембра, што ће бити наставак сарадње градских управа.

Према његовим ријечима, сарадња ће бити и у области културе, невладиног сектора, те свега онога гдје је та сарадња могућа.

Замјеник директора Канцеларије за спољне послове Цангџоуа Панг Гуо Бин рекао је да ће на основу потписаног споразума, ова два града напредовати у области медицине и образовања, те додао да су представници градова у претходном периоду имали пријатељску комуникацију.

"Вјерујем да ће у блиској будућности практична сарадња двије стране постићи веома добре резултате", истакао је Панг, те позвао предузетнике из Источног Сарајева и његове грађане да посјете Цангџоу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    ''Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.