Свјетске цијене хране су у фебруару порасле у односу на јануарске вриједности, посебно цијене шећера које су скочиле за 6.6 одсто, објавила је данас Организација за храну и пољопривреду Уједињених нација (ФАО).
Вриједност индекса свјетских цијена прехрамбених производа (ФФПИ) за фебруар износи 127.1 поен, што представља пораст за 1.6 одсто у односу на јануар, наводи ФАО.
Резултат је посљедица мјесечног раста вриједности индекса у категоријама шећера, мљечних производа, биљних уља и житарица, уз незнатни пад цијена меса.
Индекс цијена шећера је мјесечно порастао за 6.6 одсто на 118.5 поена пошто су тржишта забринута због смањених глобалних залиха у сезони 2024/25, као и због слабијих изгледа за производњу у Индији и усјеве у Бразилу.
Цијене шећера су ипак за 15.8 одсто ниже него у истом мјесецу лане.
Просјечна вриједност индекса цијена мљечних производа је у фебруару мјесечно порасла за четири одсто на 148.7 поена, док међугодишњи раст износи 23.2 одсто.
Мјесечна поскупљења су забиљежена у свим категоријама мљечних производа.
Вриједност индекса цијена биљних уља је у фебруару мјесечно порасла за два одсто на 156 поена, тако да су оне чак за 29.1 одсто више него у истом мјесецу лане.
Повећање индекса је подстакнуто већим котацијама палминог, сојиног и сунцокретовог уља, као и уља репице.
Цијене житарица су на мјесечном нивоу благо порасле за 0.7 одсто на 112.6 поена, подстакнуте растом цијена пшенице и кукуруза, док су на међугодишњем нивоу ниже за 1.2 одсто.
Индекс цијена меса је међумјесечно незнатно пао за 0.1 одсто на 118 поена, што је истовремено за 4.8 одсто више него у истом мјесецу прошле године.
Укупна вриједност индекса свјетских цијена прехрамбених производа (ФФПИ) за фебруар је порасла за 8.2 одсто међугодишње, али је истовремено за 20.7 одсто мања у односу на врхунац из марта 2022. године, додаје се у извјештају на веб страници ФАО, преноси "б92".