Влада Републике Српске

За пројекте 100.000 КМ: Ево ко се може пријавити

  • Извор: Агенције
  • 09.09.2024. 11:13

Министарство за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске расписало је конкурс за финансијску подршку пројеката развоја технологија, набавке опреме и учешћа на стручним скуповима о развоју технологија у Српској за ову годину вриједан 100.000 КМ, рекао је Срни помоћник министра за научнотехнолошки развој Зоран Бјелајац.

Бјелајац је навео да финансијска подршка обухвата и пројекте развоја технологија за тестирање и увођење савремене или побољшане постојеће технологије, са могућношћу провјере на моделу, прототипу или пилот-технологији и обезбјеђење савремене опреме којом се уводи нова или побољшана технологија.

Он је истакао да ће бити подржана и учешћа на стручним скуповима о развоју технологија, као и у програмима ЕУ или у међународним пројектима за развој технологија финансираним од међународних институција и фондова.

"Циљ конкурса је унапређење атрактивности, капацитета и утицаја истраживања и развоја на укупан развој Српске кроз успостављање ефикаснијег система управљања науком, иновацијама и технолошким развојем, као и стварање системске подршке повећању броја иновација и увођења нових технологија у функцији развоја привреде", поручио је Бјелајац.

Према његовим ријечима, корисници средстава финансијске подршке пројектима могу бити само научноистраживачке организације и институти уписани у Регистар научноистраживачких организација који се води у Министарству, као и високошколске установе уписане у Регистар високошколских установа који се води у Министарству, а које се баве развојем технологија и и регистроване су на територији Српске и Брчко дистрикта.

Конкурс је отворен до 9. октобра.

Пратите нас и путем Вибера