Подгорица

Нишавић: Гласање Црне Горе за резолуцију о Сребреници неправедан и опасан чин

  • Извор: СРНА
  • 22.05.2024. 21:10

Најављено гласање Црне Горе за приједлог резолуције о Сребреници неправедан је и опасан чин, јер Црна Гора није само земља српског народа него и српских жртава у којој је уточиште нашло бројно српско становништво из БиХ, Хрватске и са подручја Косова и Метохије, рекао је представник организатора протеста у Подгорици Здравко Нишавић.

"Евентуално усвајање овакве резолуције провоцира нове сукобе и незадовољства на Балкану, ако се зна да за стотине хиљада српских цивилних жртава - не само да нико није одговорао - већ су оптужени кољачи и протјеривачи српског народа сви до једног ослобођени одговорности наочиглед цјелокуоне домаће и свјетске јавности", указао је Нишавић.

Нишавић је у обраћању окупљенима на вечерашњем протесту испред Владе Црне Горе рекао да предлагање резолуције о Сребреници представља неморалан чин, ако се зна да таква резолуција није предложена поводом бројних других страдања недужних и цивила у ратним сукобима у региону и широм свијета.

Он је додао да организатори протеста нису увјерени да су предлагачи и спонзори резолуције у Генералној скупштини УН вођени бригом за Бошњаке и муслимане.

"Да јесу, не би истовремено доприносили уништавању живота и поробљавању муслиманског становништва широм свијета, од Авганистана и Ирака па даље", истакао је Нишавић.

Он је исказао најдубље поштовање за сребреничке жртве, додајући да све жртве заслужују исту правду и једнак пијетет.

"Као припадници српског народа, међутим, никад нећемо прихвати да се злочин у Сребреници означава геноцидом, јер геноцид представља систематски план и активност да се истријеби један читав народ", нагласио је Нишавић.

Подгорица: Народ устао против подршке срамној резолуцији о Сребреници!

Подгорица: Народ устао против подршке срамној резолуцији о Сребреници!

Он је навео да Срби нису имали, нити спроводили било какав системски план за уништење читавог народа, због чега ни догађај у Сребреници не може бити геноцид.

"Ако се злочин у Сребреници окарактерише као геноцид, онда свако масовно убиство или масакр представља геноцид - свако, у сваком крају и мјесту, било гдје у свијету и макар било извршено од само једног лица", рекао је Нишавић.

Он је додао да је постојање геноцида у Сребреници утврдио Хашки трибунал који је, између осталог, уништио доказе о вађењу и трговини људским органима српских цивила и заробљеника на Косову и Метохији.

Нишавић је рекао да је потпуно јасно да је циљ предлагања резолуције о Сребреници да за ратна дешавања у бившој Југославији оптужи само једну страну, како би Срби у будућности били политички и на друге начине уцјењивани и кажњавани, а њихова вјековна огњишта отимана и територије на којима живе окупиране.

"Од вас захтијевамо, а ми ћемо наставити да се боримо за то да буде усвојена резолуција о страдању свих цивила и жртава рата у бившој Југославији", додао је Нишавић.

Новица Ђуровић у име организатора рекао је да је актуелни предсједник Владе Црне Горе Милојко Спајић "ускочио у чизме Мила Ђукановића којима је он три деценије прштио српски народ у Црној Гори"

Он је навео да је за Спајића добро да га подржавају на власти "евроатлантски управитељи Црном Гором, управо они који су Србију, Црну Гору и Републику Српску такорећи јуче бјесомучно бомбардовали".

"Међу њима су народи, предвођени њемачким, који су над Србима у Првом и Другом свјетском рату, и у ранијој историји, починили ужасне злочине. Управо они су били идеолошки потпаљивачи и оружани покровитељи овдашњим злочинима над Србима које су извршили усташе и други", рекао је Ђуровић.

Он је додао да је Јасеновац симбол тог злочина.

"Тамо гдје су живјели Срби, тамо су јаме и друге масовне гробнице натрпане лешевима српских жена и дјеце. То је је истребљење једног народа, то је геноцид", нагласио је Ђуровић.

Ђуровић је навео да су они потпалили и посљедњи рат на Балкану, распарчавање Југославије учинили крвавим и најпогубнијим управо за српски народ.

Дајковић: Брука Владе Црне Горе

Дајковић: Брука Владе Црне Горе

"Они хрватски `Бљесак` и `Олују` 1995. године, када су Срби истријебљени са свог многовјековног станишта у Западној Славонији и Српској Крајини, не виде. Не виде ни хиљаде побијених Срба у селима око Сребренице. Они не виде ни директни телевизијски пренос истребљења палестинског народа у Гази. Они виде само свој пројекат `Сребреница`", рекао је Ђуровић.

Он је додао да је тај пројекат наставак њиховог вишевјековног злочина над Србима, сада на другачији, софистицирани начин.

Ђуровић је поручио Спајићу да је постао "овдашњи извршитељ злочина названог `резолуција о геноциду у Сребреници`" и поручио му да сутра у УН изневјери своје идеолошке родитеље и менторе.

АТВ у Подгорици, народ скандира: Издаја!

АТВ у Подгорици, народ скандира: Издаја!

Он је рекао да је Спајић на Рубикону и позвао га да сутра покаже да ли је са својим гласачима или са њиховим непријатељима.

На скупу су се вијориле, српске и руске заставе. Скандирало се "издаја, издаја" на рачун Владе и премијера Спајића.

Скуп су обезбјеђивале јаке полицијске снаге.

Након говора и неколико рецитала, окупљени грађани су се разишли, а инцидената није било.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Револуција 1917

    'Револуција 1917

  • 21:00 Ћирилица

    Ћирилица

  • 23:30 Црна Свадба (16+)

    Црна Свадба (16+)

  • 00:25 Ноћни програм

    Ноћни програм