Бајден изгубио контролу?

Израел спрема историјски удар, Иран све ближи нуклеарним бомбама

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 09.10.2024. 12:36

Америчке обавјештајне службе и агенције УН процјењују да би оружје Исламске Републике могло бити спремно до краја године

Неизвјесност на Блиском истоку се наставља. Израелске војне снаге потврдиле су овог уторка ликвидацију Сухаила Хусеина Хусеинија , команданта Хезболаховог штаба, који је, према последњим информацијама, био кључна карика у трансферу иранског оружја шиитским милитантима у Либану и био један од истакнутих лидера. од тзв џихадијског савјета, руководства цијеле организације.

За то вријеме, ИДФ снаге су прошириле „ограничене, локализоване и прецизне операције“ на југозападу сусједног Либана и задужиле своју 146. дивизију да уништи инфраструктуру Хезболаха.

Дјечак убица открио шта је урадио послије стравичног злочина - ''Бојао сам се да ме не убију''

Дјечак убица открио шта је урадио послије стравичног злочина - ''Бојао сам се да ме не убију''

Судећи по информацијама које су "добро обавјештени извори блиски администрацији Џоа Бајдена " са љубављу пренијели америчким медијима, Бијела кућа и даље не покушава да оживи споразум о прекиду ватре између Израела и Хезболаха, што још једном потврђује између редова да је предсједник на одласку и формално је изгубио контролу, како над Бењамином Нетанјахуом, тако и над хаосом на Блиском истоку, само мјесец дана прије предсједничких избора.

Почетком недјеље, на прву годишњицу најкрвавијег масакра у историји земље, израелски премијер је својим непријатељима у комшилуку поручио да „наставља обрачун“, што је дало наговјештај да је његова влада и даље активно припрема одмазду за прошлонедјељно (очекивано, најављено и успјешно пресретнуто) иранско ракетирање Тел Авива.

Ево како данас изгледа дјечак убица из Рибникара

Ево како данас изгледа дјечак убица из Рибникара

Страх, који још није на видику да буде демантован, јесте да су Израелци, на крилима невиђено ефикасних операција обавјештајне службе, ковали завјеру за озбиљно, а не само козметичко рјешење које би могло да доведе до драматичне ескалације насиља на Арапском полуострву, па није незамисливо да би мета њихове одмазде могао бити иранско нуклеарно постројење; језгро егзистенцијалне пријетње Израелу као таквом.

Зашто је Израел толико фиксиран на ирански нуклеарни програм? Поготово ако се има у виду да режим у Техерану годинама неуморно тврди да је то „мирнодопски истраживачко-развојни програм“ који „ни у ком случају неће бити коришћен у ратне сврхе“ или „против било које од земаља у Блиског истока“.

Возач убица снимљен како дивља прије него што је изазвао трагедију

Возач убица снимљен како дивља прије него што је изазвао трагедију

Њима, међутим, готово нико не вјерује, а најмање међународне агенције задужене за праћење тог програма. Наиме, већ мјесецима упозоравају да је Исламска Република на ивици да произведе довољно (за оружје) уранијума за стварање чак четири нуклеарне бомбе до краја текуће године.

Данас је, наиме, једина држава на свијету која развија завидне количине уранијума, а да званично није нуклеарна сила. И поред тога што режим – бар за сада – успјешно крије своја нуклеарна постројења од инспектора агенција УН, агенти Мосада су добро упознати не само са њиховим тајним локацијама већ и са статусом самих пројеката.

Ако ову информацију контекстуализујемо са чињеницом да је Израел својим координисаним низом напада задао велики ударац не само Ирану већ и његовим „проксијима“ у блискоисточном сусједству које је Техеран користио као својеврсну гаранцију сопствене безбједности, долазимо до веома згодног тренутка да Исламска Република развије свој контроверзни нуклеарни програм, још више убрзава програм.

Израел напао Дамаск: Има жртава

Израел напао Дамаск: Има жртава

Уосталом, како другачије угрозити нагомилане непријатеље у региону који су „намирисали крв“ успјешном ликвидацијом руководства Хезболаха?

- Ирану је довољно непријатно да прибјегне свом нуклеарном програму у развоју као посљедњем одвраћању - објашњава за ВСЈ Грегори Бру , виши аналитичар и стручњак за енергетику у консултантској фирми Еуроазија груп. Експерт Никол Грајевски из Карнегијеве задужбине за међународни мир слаже се са његовом оцјеном .

– Иран се не би упуштао у одмазду без претходног доношења низа нама непознатих одлука у вези са даљим развојем свог контроверзног нуклеарног програма – тврди Грајевски за исти медиј.

Да ли се спрема удар Израела? Отказани летови са свих аеродрома у Ирану

Да ли се спрема удар Израела? Отказани летови са свих аеродрома у Ирану

Дакле, ако се водећи стручњаци слажу у оцјени да је Иран корак ближе прављењу нуклеарне бомбе и да је његов тренутни статус сигурно урачунао у ризик његове најновије одмазде Тел Авива, како Израелци дишу по том питању?

НИТ подсјећа како су прије само двије године њихови војни авиони одржали вјежбу изнад Средоземног мора, чији је задатак био припрема за хипотетички напад на иранска нуклеарна постројења. Тада, 2022. године, вјежба је изгледала као натегнут, хипотетички сценарио.


Данас на то гледамо из другачије перспективе, и то нам даје наговјештај да су се Израелци годинама припремали да се обрачунају са шиитским, маргинално нуклеарним режимом, чији је један од кључних стубова жеља за „потпуним уништењем ционистичке творевине“, због чега се чини као да су управо они кључни актери овог блискоисточног купуса већ донели одлуку о генерацијској ескалацији насиља.

(Јутарњи)

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    ''Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.