У Хрватској позната као паук риба

Отровна ''риба змај'' поново хара грчким приморјем

  • Извор: Мондо.рс
  • 01.07.2024. 13:03

Отровна риба "dragon fish", позната као риба змај поново хара грчким приморјем. Протекле године ове рибе су преплавиле Олимпијску регију, а има их и у другим крајевима. Убод несносно боли, а протеклих дана једна жена из Лазаревца, имала је непријатан сусрет са овим невидљивим морским створењем, након чега је мислила да ће јој од бола отпасти нокти.

"Ја се тренутно налазим у Лептокарији и данас сам нагазила на такозвану рибу "Драгану"! Немајући појма на шта сам се убола, кренула сам мјесто убода да хладим ледом. Несносан бол је постајао све јачи, имала сам осјећај да ми неко ломи прсте, да ми нокти отпадају, кренуо је оток све брже да се шири. Некако сам успјела да се са плаже одвучем до љекара. Тамо су ми одмах ставили ногу у врелу воду и дали терапију ,таблете против алергије и кортикостероиде и рекли да никако не смијем хладити мјесто убода да морам два дана стављати ногу у топлу воду и да не могу да се купам", описала је ова Српкиња.

Детаљи звјерског убиства у Сарајеву: Данима је изгладњивали, чупали и шишали јој косу

Детаљи звјерског убиства у Сарајеву: Данима је изгладњивали, чупали и шишали јој косу

Ипак, она признаје да ни сама није знала како правилно да поступи у случају убода ове рибе, те је у први мах ставила хладну облогу, што никако не треба чинити.

Шта да радите ако вас уједе риба-змај?

Када дође до сусрета са њеним бодљама, иако је бол јак, битно је да останете прибрани. У први мах, док је убод још свјеж, најбоље је потопити стопало у топлу воду, односно, у воду температуре чију врелину можете да издржите. Овај процес се врши усљед чињенице да што је вода топлија ефекат отрова слаби јер је отров је термолабилан. Битно је да након овог третмана примите прву помоћ од доктора у виду ин‌јекције или антибиотика.

Који су симптоми након што нагазите на драгон рибу?

Након што дође до убода, сем бола, долази до главобоље, осјећаја гушења, мучнине, тешког дисања, болова у предјелу срца, а долази и до појачаног знојења. Постоје и неке индиције да код срчаних болесника може доћи до инфаркта.

Савет стручњака из сфере биологије мора али и медицинских радника је да након што вас драгон риба убоде, болно место никако не покривате, завијате и не затварате.

Након купања у добојском базену 21 особа затражила помоћ: На терену полиција и инспектори

Након купања у добојском базену 21 особа затражила помоћ: На терену полиција и инспектори

Након што примите третман, болови се према сведочењу Срба који су нажалост имали сусрета са овом рибом, понекада настављају и у наредним данима.

"Прије пар година нагазио на њу у Олимпик бичу у Грчкој, много лоше искуство. Испустила је веома снажан отров који је довео до несвијести. Одмах по убоду отићи код љекара који даје ин‌јекцију у мјесто убода, односно у стопало", описао је један Србин свој сусрет прошле године у оквиру једне групе на Фејсбуку посвећене Грчкој.

Још горе искуство имала је наша држављанка чији је син нагазио на драгон рибу у Јадрану.

Тест није успио: Срушила се кинеска ракета!

Тест није успио: Срушила се кинеска ракета!

"Треба се чувати, то је риба паук у Хрватској, драгана је зову у Црној Гори. Мој син са 15 година је на Јадрану имао лоше искуство. Убола га док ју је скидао са удице, није знао да је то та риба... Оток страшан, бол неподношљив, одмах смо морали у хитну у Макарску, али не поновило се ником. Никад тај страх нећу заборавити. Читала сам да су рибари од несносног бола знали сами себи прсте одсецати, били су далеко од обале, јер је бол неиздржив", написала је она.

(Мондо)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.