Inzbruk

Humanitarno pozorišno veče – predstava ''Noć Lazareva'' premijerno izvedena u dijaspori

  • 02.07.2024. 13:13

U nedjelju, 30. juna 2024, u Inzbruku je u organizaciji Srpske pravoslavne omladine Inzbruk – SPOJI povodom Vidovdana organizovano humanitarno pozorišno veče na kojem je po prvi put u Austriji i dijaspori izvedena predstava „Noć Lazareva“.

Pozorišnu predstavu „Noć Lazareva“ po tekstu Vladimira Đorđevića u režiji Milića Jovanovića, izveli su pozorišni glumci iz Udruženja za njegovanje kulture „Amvon“ iz Topole, Predrag Jovanović u ulozi Kneza Lazara, Aleksandar Jelenić u ulozi Iskušenja Lazarevog i Vukašin Vujičić u ulozi Pojca. Kostimi, kreacija umjetnice Ane Kolbjanove, dodatno su oživjeli istorijski trenutak i doprinijeli vjerodostojnosti predstave.

Gostiju je bilo, kao i uvijek do sada, iz cijelog Tirola, kao i iz Beča, a sav prihod od ove pozorišne večeri namijenjen je socijalno ugroženim višečlanim porodicama na Balkanu i bolesnoj djeci i najugroženijim slučajevima u Tirolu. Zahvaljujući velikom srcu svih koji su bili na ovom događaju skupila se humanitarna suma od 1.099 evra, na čemu smo svima od srca zahvalni u ime onih kojima SPOJI kroz svoje humanitarne akcije pomaže.

Ovu glumačku ekipu, koja ujedno čini i okosnicu Udruženja za njegovanje kulture „Amvon“ SPOJI je prvi put ugostio u oktobru 2023. sa njihovom skoro 100 puta odigranom predstavom „Bedemi ćirilice“, koja je bila sjajno prihvaćena, a na premijernom dijasporskom izvođenju njihovog najnovijeg komada „Noć Lazareva“ u Inzbruku i Austriji, u pozorišnoj sali najstarijeg lovačkog doma u Tirolu „Jegerhajm“, sa svojim briljantnim glumačkim umijećem, uspjeli su ponovo da dignu svu publiku na noge, te je i ova predstava na kraju nagrađena stajaćim ovacijama prisutnih gostiju, odraslih i djece.

Predstava „Noć Lazareva“ premijerno je izvedena u aprilu mjesecu ove godine u Kragujevcu i istražuje složenost noći pred Kosovski boj kroz prizmu straha, nedoumica i borbe Lazara Hrebeljanovića, Kneza Lazara. Ona detaljno prikazuje unutrašnje sukobe sa kojima se suočava Knez Lazar uoči sudbonosne bitke. Ova psihološka drama ne samo da preispituje istorijski kontekst i poznate legende, već i nastoji da odgovori na pitanje šta se dešava u Lazarevoj svesti u trenucima kada mora donijeti najvažniju odluku u svom životu.

U ulozi moderatora večeri bio je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača i član Upravnog odbora SPOJI-a i član Uprave Saveza Srba u Austriji, koji je ujedno u ime svojih saboraca i pozdravio sve prisutne. On je svim prisutnima ukratko objasnio da je SPOJI odlučio da organizuje ovo humanitarno pozorišno veče povodom obilježavanja Vidovdana, jer je Vidovdan pored vjerskih praznika, Vaskrsa, Božića i Savindana, najvažniji istorijski praznik za srpski narod, koji je usko povezan sa Kosovskim zavjetom i Bojem na Kosovu, kada su se Car Lazar i sva srpska vojska opredijelili za carstvo nebesko koje je uvijek i dovijeka, kao i da je SPOJI od svog osnivanja na razne načine obilježavao Vidovdan, kako bi približio Kosovski zavjet našem narodu, nebitno da li se radi o mlađim ili starijim generacijama, ali takođe na poseban način i Austrijancima i drugim narodima, kako bi se bolje upoznali sa srpskim narodom i bolje ga razumjeli, a sve sa ciljem pokušaja očuvanja našeg identiteta i pozitivnog predstavljanja našeg naroda u svijetu.

Ovaj put svi gosti, koji su došli na pozorišno veče, imali su i priliku da pogledaju izložene fotografije Kulturnog centra Topola, kao i da se kroz promotivni materijal upoznaju sa tim upečatljivim i istorijski važnim mjestom u Šumadiji.

Među gostima u publici bili su Igor Miketić, predsjednik Austrijskog bokserskog saveza i generalni sekretar Austrijsko-srpskog društva, koji je sa svojom porodicom doputovao iz Beča, otac Aleksandar Stolić, paroh Srpske pravoslavne crkvene opštine Inzbruk, Saša Pećanac, novoizabrani predsjednik Kulturno-sportskog kluba „Petar Kočić – Zmijanje“ iz Figena i njihovi članovi, kao i Dragana Branković, predstavnica Kulturno-sportskog i umjetničkog društva „Bratstvo“ iz Inzbruka.

Njima, kao i glumačkoj ekipi predstave „Noć Lazareva“ uručene su i zahvalnice za sam kraj večeri, kada su se neki od njih ukratko obratili svim prisutnima. Vukašin Vujičić, koji je bio u ulozi „Pojca“ u predstavi, koji je rekao nekoliko reči o Topoli i njenom Kulturnom centru i pozvao sve prisutne da pogledaju izložene fotografije i posjete Topolu i Šumadiju. Predrag Jovanović, koji je igrao „Kneza Lazara“, ukratko se u ime cijele njihove ekipe zahvalio svim prisutnima na ovacijama, kao i SPOJI-u na pozivu, lijepom gostoprimstvu i dobroj organizaciji. Igor Miketić je prenio pozdrave ambasadora Republike Srbije u Austriji, gospodina Marka Blagojevića, pozdravio sve prisutne i pohvalio rad SPOJI-a, ali i svih predstavnika srpske zajednice u Tirolu, rekavši da služe za primjer širom Austrije.

(SPOJI)


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R)

    ''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)