20.06.2025
15:04
Komentari:
0Osvježavaju ne samo tijelo, već i dušu - ohlađene kriške postale su sinonim za sezonsko uživanje, roštilje, piknike i plaže. Ali koliko god da ih volimo, malo ko sa potpunom sigurnošću zna kako da izabere pravu - onu koja nije bez ukusa, niti vodenasta, već slatka, sočna i zrela baš kako treba. Pijace i supermarketi su puni različitih lubenica, ali izgled često vara. Udaranje, kucanje i slušanje „šupljeg zvuka“ postali su folklor, ali koliko su zapravo korisni?
Старијег узгајивача из Србије, кога његови сусељани зову дјед Живан, има једноставан, али поуздан трик који користи деценијама и који преноси са генерације на генерацију.
Заборавите на куцање, каже, права мера је оно што видите испод лубенице.
Наиме, сваки пут када тражи најзрелију, дјед Живан гледа искључиво на мјесто на кори - тачније, дио лубенице који је био у контакту са земљом док је расла.
Ако је та мрља изразито жута или свијетло жута, то је знак да је лубеница провела довољно времена на сунцу и да је потпуно зрела. Тамне или скоро бијеле мрље, каже он, знак су да је убрана прерано и да неће бити посебно слатка.
Поред боје мрље, дјед Живан препоручује још један трик - подигните лубеницу. Ако је тежа него што изгледа, велика је вјероватноћа да је пуна сока, што значи да је свјежа и сочна.
Не дозволите да вас тежина обесхрабри, смије се, што тежа то боља. Лакше лубенице имају тенденцију да буду пуне ваздуха, а не укуса.
На крају, додаје да не треба увијек бирати највећу лубеницу. Средње величине, правилног облика, са изразитом жутом мрљом и добре тежине - то су, по његовом искуству, најпоузданији знаци да у руци држите праву љетну посластицу.
(НајЖена)
Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu