Izvor:
Krstarica
21.10.2024
10:04
Svake godine domaćice se trude da naprave što bolje slavske kolače, odnosno pogače. Poznato je da pravljenje savršenog slavskog kolača može biti izazov, pa vam donosimo kako da pronađete prave mjere za kolač, kako ga ukrasiti, te kako da površina kolača ne pukne?
Правило је да домаћица обавезно умијеси славски колач са освештаном водицом, како би, по предању, заштитник дома увијек био уз породицу која га светкује. Али, мијешање славског колача за многе, поготово за младе домаћице представља изазован посао, јер, или не нарасте довољно, или се расцвјета, а најчешће се деси да „изађе“ из посуде у којој се пече.
Да вам се то не би догодило, важно је да приликом припреме славског колача поштујете два важна правила – колач мора да буде добро замијешан, а посуду у којој ћете га пећи морате да ставите у јако врелу рерну.
Такође, текстура тијеста је одлучујућа за квалитет погаче. Ако се лијепи за прсте то значи да треба додати још брашна, а тврдо тијесто треба разриједити, јер за резултат желите да добијете мекано, ваздушасто тијесто.
Такође, веома је битно гдје ћете поставити славски колач док се пече у рерни. Наиме, настојте да га увијек смјестите на средину рерне, јер онај дио који је ближи горњем гријачу ће се више сушити и постоји много већа могућност да пукне колач.
Уколико немате провјерен рецепт за припрему тијеста за славски колач, испробајте овај - традиционални рецепт који увијек успијева.
Састојци:
Припрема:
Док се колач пече, умијесите тијесто за украсе. Помијешајте 250 грама брашна, со и мало воде, и умијесите тврдо тијесто, па га растањите и модлама вадите украсе – крст, печате просфорнике, плетеницу, клас пшенице…
Пред крај печења извадите шерпу са славским колачем из рерне, поредајте украсе, премажите их четкицом коју сте наквасили водом, па вратите колач у искључену рерну још 10 до 15 минута.
Najnovije
Najčitanije
11
30
11
18
11
07
11
01
10
59
Trenutno na programu