03.10.2025
07:58
Komentari:
0Kuvana jaja su jedan od najjednostavnijih i najhranljivijih obroka - puna su proteina, vitamina i minerala, ali gotovo svako se bar jednom susreo sa onim neprijatnim prizorom sivkasto-zelenog žumanca ili ljuskom koja nikako neće da se oljušti.
Срећом, кулинарски стручњаци открили су четворостепени метод који гарантује савршен резултат сваки пут.
Најприје јаја спустите у шерпу, а тек онда их прелијте хладном водом. Ако их убацујете у већ сипану воду, лако могу да пукну.
Шерпу ставите на јаку ватру и сачекајте да вода проври. Чим прокључа, склоните са рингле и одмах поклопите. Тајна је у томе да јаја не остају дуго на високој температури - тако се спречава да жуманце добије непривлачну зелену боју.
Колико дуго ћете оставити јаја да "стоје" у врелој води зависи од жељене текстуре. За меко кувана јаја довољно је 4-5 минута, за средње 7-8, док је за тврдо кувана савршених 10-12 минута.
Одмах након кувања јаја исциједите и пребаците у чинију са леденом водом. Обично хладна вода није довољна - потребне су коцкице леда које брзо хладе и заустављају процес кувања. Ако планирате да их љуштите, благо их ударите да пукне љуска и оставите их у води око сат времена - љуштиће се без муке.
Увијек користите јаја стара недјељу до двије дана - она се много лакше љуште од свјежих.
Сцена
''Дарко, да ли си нормалан'': Популарног пјевача одбацују колеге?
Savjeti
12 h
0Savjeti
17 h
0Savjeti
17 h
0Savjeti
20 h
0Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu