Hranjiva i ukusna: Isprobajte trik za savršeno kuvana jaja

03.10.2025

07:58

Komentari:

0
Храњива и укусна: Испробајте трик за савршено кувана јаја

Kuvana jaja su jedan od najjednostavnijih i najhranljivijih obroka - puna su proteina, vitamina i minerala, ali gotovo svako se bar jednom susreo sa onim neprijatnim prizorom sivkasto-zelenog žumanca ili ljuskom koja nikako neće da se oljušti.

Срећом, кулинарски стручњаци открили су четворостепени метод који гарантује савршен резултат сваки пут.

1. Хладна вода је обавезна

Најприје јаја спустите у шерпу, а тек онда их прелијте хладном водом. Ако их убацујете у већ сипану воду, лако могу да пукну.

2. Доведите до кључања - али кратко

Шерпу ставите на јаку ватру и сачекајте да вода проври. Чим прокључа, склоните са рингле и одмах поклопите. Тајна је у томе да јаја не остају дуго на високој температури - тако се спречава да жуманце добије непривлачну зелену боју.

3. Права дужина стајања

Колико дуго ћете оставити јаја да "стоје" у врелој води зависи од жељене текстуре. За меко кувана јаја довољно је 4-5 минута, за средње 7-8, док је за тврдо кувана савршених 10-12 минута.

4. Купка од леда

Одмах након кувања јаја исциједите и пребаците у чинију са леденом водом. Обично хладна вода није довољна - потребне су коцкице леда које брзо хладе и заустављају процес кувања. Ако планирате да их љуштите, благо их ударите да пукне љуска и оставите их у води око сат времена - љуштиће се без муке.

Увијек користите јаја стара нед‌јељу до двије дана - она се много лакше љуште од свјежих.

Дарко Лазић

''Дарко, да ли си нормалан'': Популарног пјевача одбацују колеге?

Podijeli:

Large banner