Izvor:
Ona
03.09.2025
18:02
Kada jedemo u restoranima, onima skupljim ili manje poznatim, svi želimo prijatno iskustvo. Ali kvalitet hrane i svježina sastojaka nisu samo stvar ukusa – oni su pitanje zdravlja.
Иако јеловници изгледају примамљиво, понекад се иза привлачних јела крију ризици: старије намирнице, неадекватно складиштење или погрешна припрема могу уништити оброк и угрозити стомак.
Регион
Ново жариште афричке свињске куге: Министарство хитно реаговало
Професионални кувари често примјећују оно што просјечни гост не види и знају које ставке са менија је најбоље избјегавати. Њихови савјети помажу да уживање у оброку не прерасте у неугодно искуство.
Храна коју кувари никад не би наручилиДин Харпер, кувар у Харпер Фине Дининг, дијели своје искуство.
– Ако се нађете у ресторану нижих цијена, лично бих се клонио туна ролада. То може бити ризично. Радије одаберите нешто кувано или мање ризично. Тако ћете више уживати у оброку и избјећи непријатно изненађење.
Свијет
600 путника заробљено на аеродрому: Одложени бројни летови, разлог ће вас шокирати
Међу куварима је консензус да сирова риба, попут туна ролада или сушија, у ресторанима гдје се често штедило на квалитету или складиштењу, може бити највећи проблем. Свјежина је кључна, а лоша риба може изазвати озбиљне стомак проблеме, па и тровање храном. Дин напомиње да увијек треба питати када је риба допремљена у ресторан и како је складиштена.
Слично размишља кувар Марк МекШејн.
– Никада не наручујем дагње у понедјељак. У многим ресторанима, достава морских плодова стиже у петак, што значи да дагње могу бити у складишту два дана. Осим ако нема допуне преко викенда, не бих желио да ризикујем свјежину.
Марк додаје да је код морских плодова посебно важно обратити пажњу на мирис и изглед. Често гости мисле да је све “свјеже”, али чак и незнатно промијењен мирис или њежно отворене љуске могу бити знак да нешто није у реду.
Хроника
Одређен притвор осумњиченима за напад на чланове групе ''Пантер''
Стручњаци наглашавају да квалитет одмах осјећате у укусу. Свјеже дагње имају чврсто затворене љуске које се затворе када их лагано куцнете. Требају мирисати на чисто море и бити на леду или у прозрачној посуди, никако у води. Све што одступа од овога – знак је упозорења.
– Заузети ресторани који јасно означавају датуме доставе и потврђују да је свјеже стигло у недјељу или понедјељак, поуздани су. У мањим ресторанима, сигурније је сачекати средину недјеље када је опскрба свјежа. Ако сте у недоумици, не ризикујте – вратите дагње с напуклим љускама, неугодним мирисом или оне које се не отворе након кувања. Професионална кухиња никада неће расправљати о томе – каже Марк МекШејн.
Србија
Настала општа туча због паркинга, сијевале и мотке
Осим морских плодова, кувари савјетују и опрез са јелима која садрже младе сиреве, јаја и сирово месо у ресторанима нижих цијена. Често изгледају привлачно, али могу бити “бомба” за стомак ако су дуже стајали или нису правилно складиштени.
Fudbal
3 h
0Košarka
3 h
0Zdravlje
3 h
0Banja Luka
3 h
0Najnovije
Najčitanije
Trenutno na programu
19:55
Marketing
marketing
20:00
Bingo, Lutrija Srbije
bingo
20:30
Aviondžije S01 EP 05
serijski program
21:00
Crna guja S01 EP 02
serijski program
21:35
Alo Alo S06 EP 04 (12+)
serijski program
22:10
Večernje vijesti
informativni program vijesti
22:25
Divlje pčele EP 86 (12+)
serijski program