Izvor:
24sata.hr
01.11.2023
12:08
Komentari:
0Imaš naviku kupovati veliku vreću brašna koja ti traje mjesecima (ili godinama)? Ili imaš cijelu zalihu malih paketa kojima ne znaš rok trajanja? Postoje vrlo jednostavna pravila kojih se treba pridržavati kako bi brašno duže ostalo ispravno, ali i različita uputstva za procjenu ispravnosti.
Бијело брашно, чувано у прикладним условима, може потрајати и годину дана, врло вјероватно и дуже. Има јако мали постотак воде и није прикладно за развој бактерија.
Безглутенска брашна, попут кокосовог или хељдиног, те брашна од орашастих плодова имају већи постотак масноће па је самим тим и рок трајања краћи. Након шест мјесеци обавезно провјерите јесу ли још увијек исправна.
Рок трајања служи као упозорење, али није га се потребно строго држати. Свакако провјерите текстуру, боју и мирис брашна прије него што одлучите бацити цијело паковање којем је рок истекао седам дана раније.
Неугодан мирис брашна, који подсјећа на устајало вино, посљедица је оксидације. Ако вам је мирис имало сумњив, обавезно баците брашно. Необична грудваста текстура такође је лош знак, а посљедица је дотицаја брашна с влагом.
Жућкаста боја и личинке или бубе су очигледан разлог за бацање. Ако их примијетите у скоро отвореном пакету, омотајте га у пластичну врећицу или затворите у кутију и ставите у замрзивач на три дана прије бацања. Тако ћете се најбоље осигурати од најезде буба и бацања намирница, преноси "Гастро.24Сата". Свакако провјерите јесу ли се у међувремену већ увукле у друге производе.
Дакле, брашно је покварљиво и требате водити рачуна о томе како изгледа и мирише, без обзира на рок трајања. С друге стране, не морате се слијепо држати рока трајања и бацити га без претходне провјере. Критеријуми за процјену су поприлично једноставни и лако ћете их примијенити. Провјерите полицу с брашном још данас!
Najnovije
Najčitanije
16
53
16
50
16
42
16
37
16
36
Trenutno na programu