Špinat nikad ne podgrijavajte, evo zašto

Izvor:

Magazin novosti

25.01.2024

04:15

Шпинат никад не подгријавајте, ево зашто

Špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica, ali treba voditi računa o tome da je prilikom njegove konzumacije najbolje pripremiti onoliko špinata koliko ćemo i pojesti jer se podgrijavanje špinata nikako ne preporučuje.

Špinat spada u grupu lisnatog povrća koje sadrži relativno visok postotak nitrata.

Ostaci kuvanog špinata ne smiju se čuvati na sobnoj temperaturi i odmah ih treba staviti u frižider.

Ево када креће исплата штете за еутаназирање свиња

Evo kada kreće isplata štete za eutanaziranje svinja

Kada špinat odstoji, posebno ako je u pitanju termički obrađena namirnica, količina nitrata se povećava, a oni se u kuvanom špinatu procesom vrenja čak pretvaraju u nitrite. Oni su opasni jer se u organizmu spajaju s aminima stvaraju visoko kancerogene spojeve koje nazivamo nitrozoaminima, objasnila je nutricionista Dagmar von Cram.

Милионска штета у пожару на пијаци у Сарајеву

Milionska šteta u požaru na pijaci u Sarajevu

Ako samo nakratko podgrijete špinat neposredno prije konzumiranja, ne trebate brinuti, kazala je von Cram, upozorivši da se to ne odnosi na sasvim malu djecu, kod koje u najekstremnijem slučaju posljedica može biti gušenje.

Špinat se može jesti sirov, kao salata. Bogat je vitaminom A, C i beta-karotenom i folnom kiselinom.

Podijeli:

Large banner