Izvor:
Magazin novosti
25.01.2024
04:15
Komentari:
0Špinat je bez sumnje jedna od najzdravijih namirnica, ali treba voditi računa o tome da je prilikom njegove konzumacije najbolje pripremiti onoliko špinata koliko ćemo i pojesti jer se podgrijavanje špinata nikako ne preporučuje.
Шпинат спада у групу лиснатог поврћа које садржи релативно висок постотак нитрата.
Остаци куваног шпината не смију се чувати на собној температури и одмах их треба ставити у фрижидер.
Када шпинат одстоји, посебно ако је у питању термички обрађена намирница, количина нитрата се повећава, а они се у куваном шпинату процесом врења чак претварају у нитрите. Они су опасни јер се у организму спајају с аминима стварају високо канцерогене спојеве које називамо нитрозоаминима, објаснила је нутрициониста Дагмар вон Црам.
Ако само накратко подгријете шпинат непосредно прије конзумирања, не требате бринути, казала је вон Црам, упозоривши да се то не односи на сасвим малу дјецу, код које у најекстремнијем случају посљедица може бити гушење.
Шпинат се може јести сиров, као салата. Богат је витамином А, Ц и бета-каротеном и фолном киселином.
Najnovije
Najčitanije
10
15
10
07
10
02
09
57
09
55
Trenutno na programu