Izvor:
Slobodna Dalmacija
28.08.2025
14:50
Komentari:
0Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 61.000 učesnika, pokazalo je da pretjerana konzumacija zaslađenih pića predstavlja značajan faktor u gubitku kose, naročito kod muškaraca.
Иако многи повезују губитак косе са старењем, он је све чешћи проблем и код млађих особа. Прорјеђивање косе може почети већ у касним тинејџерским годинама, иако се ризик повећава с доби. До 35. године живота, чак 66% мушкараца искуси одређени степен прорјеђивања косе.
Здравље
Лоша хидратација повећава хормон стреса
Студија, објављена у часопису Нутритион анд Хеалтх, претјераном је конзумацијом дефинирала унос више од 3.500 мл заслађених пића седмично, што одговара отприлике 11 лименки газираних сокова. Једна од укључених студија показала је да је тај ниво конзумације повезан са знатним порастом губитка косе, преноси Миррор.
Штетни учинак шећера на косу приписује се прекомјерној производњи себума коју он потиче на власишту. Себум је масна, воштана супстанца која нормално дјелује као хидратантна баријера за заштиту коже и косе.
Република Српска
Никуда без кишобрана: Сутра нас очекује промјена времена
Међутим, вишак себума може потакнути раст микроорганизама, иритацију и упалу – а све су то фактори губитка косе. Алкохол такође игра значајну улогу јер доприноси и појачаном опадању косе.
Смањење уноса ових двију врста пића могло би успорити или чак спријечити губитак косе. Истраживачи су такође идентификовали низ намирница и напитака који могу помоћи у очувању здравља косе.
Занимљивости
Владика Николај је говорио да је ово највећи српски гријех који се насљеђује од предака
Додаци витамина Д смањују јачину губитка косе, док жељезо потиче њен раст. Повећани унос купусњача, попут брокуле, купуса и кеља, такође може побољшати густоћу косе и ублажити учинке њеног прорјеђивања.
Najnovije
Najčitanije
23
09
23
01
22
47
22
44
22
23
Trenutno na programu