02.04.2024
08:16

Rotkvica je zeljasta višegodišnja biljka iz familije kupusa. Najpoznatija je crvena rotkvica, ali postoje i ljubičaste, crne i žute.
Uzgajaju se i konzumiraju širom svijeta, a uglavnom se jedu sirove kao povrće za salatu.
5 najboljih zdravstvenih prednosti rotkvice
Rotkvice imaju jedinjenje koje se može pretvoriti u sulforafan. Ova fitokemikalija bogata je sumporom, a poznata je po tome što pozitivno djeluje na smanjenje upala.
Rotkvice su pogodne za srce zahvaljujući tome što su izvor sulforafana, kao i drugih biljnih jedinjenja, poput antocijana. Sa zaštitnim antioksidativnim dejstvom, ova biljna jedinjenja pomažu u smanjenju upalnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom, procesom koji igra ključnu ulogu u nastanku srčanih bolesti, piše "Good Food".
I listovi i korijen rotkvice su izvor antioksidanata sa listovima koji snabdijevaju flavonole kao što je epikatehin, a korijeni snabdijevaju jedinjenja poput pirogalola i drugih fenola. Rotkvice takođe sadrže vitamin C, koji zajedno sa drugim fitonutrijentima pomaže u zaštiti ćelija tijela od štetnih efekata starenja ili nezdravog načina života.
Rotkvice sadrže prirodno jedinjenje protiv gljivica (RsAFP2) koje može biti efikasno protiv kandide.
Najnovije
Najčitanije
21
55
21
47
21
44
21
41
21
16
Trenutno na programu