Kalijum je jedan od onih esencijalnih minerala kojih većina ljudi svakodnevno ne dobija dovoljno u tijelu.
Prije nego što posegnemo za suplementima koji sadrže kalijum ili počnemo da se prejedemo bananama, dobro je znati da postoji niz drugih odličnih, ukusnih i zdravih namirnica koje su previše bogate kalijumom. Jedna od njih je – tikvica. Samo jedna šoljica ovog omiljenog ljetnjeg povrća sadrži čak 475 mg kalijuma, što je 50 mg više od banane srednje veličine. Nešto drugo ide u prilog tikvicama – one sadrže čak 95 odsto vode, dakle više od breskve i lubenice. Dakle – tikvica je najbolje povrće za hidrataciju organizma, unošenje dovoljne količine kalijuma i, samim tim, regulisanje krvnog pritiska.
Ljudima koji imaju povišen ili visok krvni pritisak obično se preporučuje da drastično smanje unos soli ili natrijuma. Takvi ljudi treba da ograniče dnevni unos soli na 1500 mg. Natrijum, naime, uzorkuje prekomjerno zadržavanje tečnosti u organizmu, što opterećuje krvne sudove. Kalijum pomaže u uklanjanju viška natrijuma, a samim tim i tečnosti iz tijela, čime pomaže u smanjenju pritiska na krvne sudove.
Prema jednoj studiji, ishrana bogata kalijumom i sa smanjenim unosom natrijuma pomaže u značajnom snižavanju krvnog pritiska. Pri tome je veoma važan odnos kalijuma i natrijuma koji unosimo u organizam. Na primjer, kuvane tikvice (ako nisu kuvane u slanoj vodi) sadrže samo 5,4 mg natrijuma, odnosno odnos natrijuma i kalijuma je 1:88. Na primjer, pomfrit ima odnos 1:3 (iako krompir takođe ima veći procenat kalijuma od banana).
Osim što su bogate kalijumom i blagotvorno utiču na smanjenje viška tečnosti i visokog krvnog pritiska, tikvice imaju i brojne druge zdravstvene prednosti. Jedna kuvana tikvica će vam dati čak 25% potrebne dnevne količine vitamina C, 10% preporučene dnevne količine vitamina A, a sadrže i zdrave doze luteina i zeaksantina odgovorne za zaštitu očiju od štetnih UV zraka.
Tikvice su takođe bogate vitaminima B grupe.