Srpski član Predsjedništva BiH

Cvijanovićeva pojasnila pokretanje procedure veta

  • Izvor: SRNA
  • 22.10.2024. 21:27

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović pojasnila je pokretanje procedure veta na sjednici Predsjedništva BiH, navodeći da je to moguće kada je u pitanju spoljna politika u koju ne spada imovina, ali da su danas razni pozvani i nepozvani komentarima doveli ljude u zabunu.

Cvijanovićeva je navela da materija koja se odnosi na imovinska pitanja ne spada u spoljnu politiku i da to treba da znaju oni koji su izrazili čuđenje zašto se nije pokrenula procedura veta.

"Ne možete da pokrećete veto nakon prvog preglasavanja, morate da idete u drugi krug glasanja i kada ste ponovo preglasani tek vam onda teku rokovi, ako je u pitanju materija koja se odnosi na spoljnu politiku. Materija koja se odnosi na odbranu ne može ni da ide na veto zato što zahtijeva konsenzus", rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Zakon o imovini BiH - pucanj u prazno

Zakon o imovini BiH - pucanj u prazno

Ona je dodala da se u tom slučaja rješava odmah na samoj sjednici, ako postoji neko problematično pitanje, te navela da je zaustavljala mnoga pitanja iz odbrane, jer nema konsenzusa.

Cvijanovićeva je istakla da su danas ljudi iz Parlamentarne skupštine BiH, poput Marinka Čavare i predstavnika iz Republike Srpske, jasno rekli da ovo nije stvar u kojoj je ovlašteni predlagač Predsjedništvo BiH tako da ni oni to neće razmatrati i to je nepostojeća materija.

"Bila sam dužna da objasnim. Prije nego što počnu komentarisati trebalo bi da upitaju bar ponešto vezano za procedure. Odbrana konsenzus, spoljna politika mogućnost veta, dva puta budete preglasani, iza drugog puta kada ste preglasani možete da pokrećete proceduru", rekla je Cvijanovićeva.

Usvojene izmjene zakona o povratu PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Usvojene izmjene zakona o povratu PDV-a pri kupovini prve nekretnine

Ako nije u pitanju ta oblast, Cvijanovićeva je navela da se to zaustavlja na druge načine, te podsjetila da je tako urađeno sa zakonom o gasu na kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, te se to nikada nije ni razmatralo.

"Prije godinu dana na isti način su preglasavanjem uputili zakon o gasu za šta takođe nisu ovlašteni kao što to nisu ni u slučaju imovine", navela je Cvijanovićeva.

Ona je zaključila da je to od starta neuspjela misija. "Već proglašavam neuspjeh te misije", rekla je Cvijanovićeva. 

Pratite nas i putem Vibera