Nema izgovora

Kazna za parkiranje na mjestu za osobe s invaliditetom 500 KM

  • Izvor: ATV
  • 21.10.2024. 19:18

"Vraćam se za 10 minuta", "Neću dugo", "Еto me odmah", izgovori su vozača koji zauzimaju parking predviđen za osobe sa invaliditetom. A ponekad je to i čist bezobrazluk. Prema podacima MUP-a od juna 2023. do februara ove godine takvih je bilo 385. Bez obzira što su kazne povećane na 200 KM. Na javnim parkinzima red je uveden koliko toliko, jer ih kontroliše komunalna policija. Međutim u tržnim centrima je problem mnogo veći.

"Ono što svakako nas boli je kad vidimo da je neko zauzeo to parking mjesto na početku, očito jer je želio da bude što bliže ulazu nekom objektu, instituciji ili tom tržnom centru, a samo na dva-tri mjesta iza toga postoji slobodno mjesto i onda to zapravo govori o nivou naše svijesti", rekao je Dejan Trninić, direktor Udruženja žrtava saobraćajnih nezgoda.

A da je opšta pomama za parkingom pokazuje i činjenica da se vozači odlučuju i za krivotvorenje parking-kartice. Trenutno postoji, još uvijek samo ideja, odbornika SNSD-a Bojana Pećanca, da se sva sredstva koja su prikupljena od kažnjavanja bahatih vozača preusmjere za pomoć licima sa invaliditetom. 

"Prije dva-tri mjeseca dobio sam informaciju iz Gradske uprave, a to je da je preko 380 kazni napisano na teritoriji Grada Banja Luka. To ako pogledate to je neki iznos preko 200 hiljada KM. Ako uzmemo jednu ideju da su svi oni koji su kažnjeni platili kaznu u roku od sedam dana, to je sigurno u budžet ušlo blizu 100 hiljada KM što bi svim tim udruženjima mnogo značilo. U toku ove godine održao sam sastanak sa svim udruženjima i sportskim klubovima koji okupljaju lica sa invaliditetom, da ako dođe do rebalansa, oni su svi saglasni da se svim tim klubovima i udruženjima sva ta sredstva isplate", rekao je Bojan Pećanac, odbornik SNSD-a u Skupštini Grada Banjaluka.

Dom naroda BiH usvojio je prošle godine dopune Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji se odnosi na pooštravanje novčanih kazni i uvođenje kaznenog boda za nepropisno parkiranje na mjesto predviđeno za parkiranje lica s invaliditetom te je novčana kazna povećana na 200 KM, ali grad Banjaluka istu kaznu povećao je na 500KM.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: