Mučki zločin

Obilježeno 30 godina od zločina u Trnovu

  • Izvor: SRNA
  • 06.10.2024. 15:11

Muslimanske snage su prije 30 godina na današnji dan u mjestu Čakle, u federalnoj opštini Trnovo, prekršile primirje i mučki ubile 21 pripadnika Vojske Republike Srpske, među kojima su bile i medicinske sestre, a za ovaj mučki zločin niko nije odgovarao.

Tim povodom danas su prislužene svijeće u spomen-sobi, te služeni liturgija i parastos u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima poginulim i umrlim pripadnicima Druge sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije “Ilidžanski borac” Saša Škobo rekao je da je to jedan od najtežih dana u istoriji Vojkovića i Trnova.

- To su bili sve moji prijatelji. To jutro sam u 9.00 časova izašao skupa sa svojom posadom i sve ih lično obišao, pregledao, jer sam ih sve poznavao i bio prijatelj sa njima - prisjetio se Škobo.

On je napomenuo da je prošlo 30 godina otkad je preživio te događaje kao dvadesetjednogodišnji mladić.

- Taj dan je poginulo 14 naših drugara iz Vojkovića i sedam iz Trnova i, nažalost, naše tri medicinske sestre, a četvoro ih je ostalo živo, ranjeno - naveo je Škobo.

Istakao je da je to jedan od najtežih trenutaka u njegovom životu, a i u istoriji Vojkovića i Trnova.

Škobo napominje da današnja omladina treba da se sjeća poginulih srpskih boraca i da ih spominje dok je svijeta i vijeka.

- Nadam se da ćemo u ovoj crkvi naslikati ikonu za novomučenike sa Čakli, pa i sve borce koji su poginuli, iz Vojkovića, Grlice i Krupca, njih 216 koji su dali živote za ovaj prostor”, poručio je Škobo.

Tužilaštvo i Sud BiH, a i međunarodni sudovi, nikada nisu reagovali na ove zločine i za njih niko nije odgovarao.

Zločin je izvršen na prevaru, jer su muslimanske snage tada, uz pomoć Unprofora, prekršile primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inžinjerija i sanitetsko osoblje.

Ubijeni su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova i Srpske Ilidže.

Tog dana ubijeni su Risto (Mirko) Anđić, Radmila (Marinko) Bjelica, Tanja (Slavko) Bjelica, Nenad (Dušan) Golijanin, Stojanka (Petar) Golijanin, Slavko (Radoslav) Kenjić, Momčilo (Savo) Krstović, Branko (Špiro) Milić, Momir (Ilija) Minić, Slaviša (Milenko) Močević, Goran (Milenko) Močević, Pero (Miloš) Pavlović, Velimir (Relja) Popović i Mirko (Mlađen) Samardžija.

Stradali su i Ranko (Dobrilo) Samardžić, Vaso (Risto) Sikima, Nikola (Dušan) Sikimić, Aleksandar /Miloš/ Vidaković, Svetozar (Milinko) Šešlija, Žarko (Savo) Đogić i Đuro /Miloš/ Čančar.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: