Njegova svetost

Patrijarh Porfirije: Hristos je orijentir za životni smisao

  • Izvor: SRNA
  • 27.10.2024. 19:07

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije osveštao je danas, na praznik Svete Petke, obnovljenu Crkvu Pokrova Presvete Bogorodice u Bariču u opštini Obrenovac i tom prilikom poručio da je Hristos orijentir za životni smisao, za punoću.

Patrijarh Porfirije naglasio je da je sabranje sa Hristom i u Hristu zato da bi život imao smisao, da bi ljudi razumjeli da nisu rođeni isključivo i samo za stradanje.

- Stvoreni smo za radost, za ljubav, za pobjedu, za smisao da i onda kada nam ide od ruke i kada nam ne ide, kada padamo i kada ustajemo, kada nismo dostojni da se zovemo čovjekom i kada se uznosimo u ljepoti i dobroti, u svakom trenutku hvatajući se za Hrista, držeći se Njega, naš život dobija punoću, smisao, orijentir, ima kompas, pravac. Taj pravac i taj kompas nije ništa drugo nego Hristos. Zato su naši preci oduvijek znali ko su i šta su - istakao je u besjedi patrijarh Porfirije.

Njegova svetost je poručio da se treba ugledati na Svetu Petku, koja je ostavila sve radi Hrista.

- Imala je duboku vjeru u to da ništa bez sile Božje ne može biti, da čovjek ne može ništa sam i da, iako si silan i moćan, pa i onda kada nisi takav, iako si slavan ili nepoznat, učen ili neuk, jednako ti je potrebna pomoć Božija i blagodat Njegova - poručio je patrijarh Porfirije.

Patrijarh je izrazio zadovoljstvo što vidi i divnu djecu koja ovdje pohađaju vjeronauku.

- Treba da učite vjeronauku, naravno i građansko vaspitanje ima svoju vrijednost, ali mi na vjeronauci učimo i jedno i drugo. Učimo se i lijepom ponašanju i tome kako treba poštovati i prirodu, i ljude, i one sa kojima živimo, ali istovremeno i ono što je još važnije: učimo se da bez Boga nemamo ništa, da je On početak i kraj, da nam je on najveći i najbliži prijatelj - poručio je patrijarh Porfirije.

Iz Srpske pravoslavne crkve saopšteno je da je crkva Pokrova Presvete Bogorodice podignuta davne 1874. godine, a da je hram danas bio mali da primi sve sabrane, pa je i porta bila ispunjena vjernim narodom.

Pratite nas i putem Vibera