Bijeljina

Vozači oprez - Pridržavajte se pravila

  • Izvor: ATV
  • 22.06.2024. 18:50

Najveći uzročnici saobraćajnih nezgoda na području Bijeljine i dalje su neprilagođena brzina, nepoštovanje rastojanja, vožnja u alkoholisanom stanju, kao i nepoštovanje propisa. Početak ljetne sezone zahtjeva dodatne kontrole i oprez u saobraćaju, kažu u policiji.

- U ovom periodu, evidentirane su 94 saobraćajne nezgode od čega 29 ili 30 odsto sa nastradalim licima, u ovim saobraćajnim nezgodama 43 lica su zadobila tjelesne povrede, 11 teže i 32 lakše - kaže Radenko Knežević, inspektor Sektora policije za bezbjednost saobraćaja.

Policijska uprava Bijeljina, na čijem je području za pet mjeseci ove godine poginuo jedan vozač dvotočkaša, 14 ih je teže i 13 lakše povrijeđeno, najavila je danas i sutra, pojačane kontrole u saobraćaju.

Novi izazov za pripadnike policije jeste i sve češća upotreba električnih trotineta. Zakonom o bezbjednosti saobraćaja Srpske propisana su i pravila za korištenje. Dozvoljena brzina je 25 km/h ako se kreću po površini namijenjenoj automobilima i 6 km/h ako se kreću po površini namijenjenoj pješacima.

Zakonom o bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj, propisana su i pravila za korištenje. Ukoliko se pridržavaju istih, vožnja električnim trotinetima je bezbjedna. 

- Moraju posjedovati kata dioptere sa strane prednje i strane , a ako koriste kolovoz moraju posjedovati svjetla, uređaje za davanje zvučnih signala, posjedovati potvrdu identifikacionu u sklopu koje se potvrđuju tehničke karakteristike tog vozila i indentifikacionu naljepnicu koja se postavlja na to vozilo radi prepoznavanja i ova dva dokumenta izdaju ovlaštene stanice za tehničke preglede - dodaje Knežević.

Ukoliko se električni trotinet koristi za kretanje po kolovozu, vozač mora imati više od 14 godina i položen ispit iz bezbjednosti saobraćaja ili vozačku dozvolu za bilo koju kategoriju, te zaštitnu kacigu. Ovim vozilima nije dozvoljeno prevoziti više lica.

Sankcije za protivno postupanje Zakonu, propisana je kazna od 100-300 KM ili od 300-900 KM u slučaju saobraćajne nezgode.

Do sada je u Bijeljini evidentirane dvije saobraćajne nezgode sa težim i lakšim tjelesnim povredama, u kojima su učestvovali vozači ovih kategorija, a izdato je pet prekršaja prema ovim učesnicima u saobraćaju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 12:45 Serija: Mućke (R) (12+)

    ''Mućke

  • 13:15 Serija: Istine i laži (12+)

    ''Serija, koja je doživljela veliki regionalni uspjeh, i dalje je na samom vrhu gledanosti, u vama će sigurno izmamiti najiskrenija osećanja, a preprekama, dinamikom i napetim razvojem sudbina likova, 'kupiće vas' i postati vaša omiljena domaća serija.

  • 13:55 Vijesti

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 14:00 Keto kuhinjica

    ''Keto kuhinjica

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R)

    ''Serija: Aviondžije (R)

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.