Prijedor

Opozicija spala na tri mandata, DNS-u nula

  • Izvor: ATV
  • 10.10.2024. 19:22

Spala knjiga na tri slova - tako bi se mogla opisati situacija u prijedorskoj opoziciji. Od 31. mjesta u lokalnom Parlamentu tri će imati SDS. I to je to. Ostali ni cenzus nisu prešli pa se sada definitivno može reći da opozicija u gradu na Sani, suštinski, postoji samo na papiru a da riječ "uticaj" uz njih nikako ne ide. Još se, pomalo, koprca SDS.

"Nismo čak imali ovdje u Prijedoru podršku ni ostatka opozicije, niko nije došao ni podržao nas na bilo koji način, borili smo se sami. Mi jedini imamo dva do tri odbornika i svi ostali su čvrsta pozicija i ne postoji nijedan opozicioni odbornik. Jako čudno stanje, pokazatelj da u Prijedoru, ne znam, što kažete, gdje je ta opozicija?“, kaže predsjednik GO SDS-a Maja Dragojević Stojić.

Narodni front bez cenzusa, PDP takođe. Teška propast. Jasno je - SNSD je počistio konkurenciju i osvojio 11 direktnih mandata u Gradskoj skupštini, tri više nego ranije - plus nacionalna manjina, koji je njihov čovjek, dakle, 12 mjesta. Ovo je, kažu, istorijski rezultat. Ali, stajanja nema. 

"I to je pokazatelj da smo imali odličnu komunikaciju sa građanima, da nam vjeruju i moram da poručim da nastavljamo da radimo. Mi smo već juče krenuli u radove, završavamo infrastrukturu grada, sve što smo planirali pokušaćemo da realizujemo u naredne četiri godine“, poručuje novoizabrani odbornik SNSD-a Milenko Vujković.

Ujedinjena srpska je uspjela da postane druga partija po broju glasova za Gradsku skupštinu. Dobili su 700 više u odnosu na prošle izbore kada su bili šesti sa dva mandata. Sada će imati četiri. 

Mogu da budu zadovoljni i u Potkozarskim narodnom pokretu, stranci koju su u Prijedoru osnovali bivši PDP-ovci. Dobijaju jedno mjesto više, sada će imati tri. 

"Isto tako, uzimajući u obzir da smo treća po snazi politička organizacija u gradu Prijedoru PNP je apsolutno zadovoljan rezultatima prethodnih lokalnih izbora ovdje u Prijedoru“, kaže Mladen Kulundžija iz Potkozarskog narodnog pokreta.

I NPS Darka Banjca će imati tri odbornika. U toj partiji su bivši prijedorski DNS-ovci. Ako se pitate gdje je u Prijedoru DNS kome je grad bio stranački bastion, niste jedini. To se, vjerovatno, i oni sami pitaju jer su pali na najniže grane ikad. Sa samo 564 glasa, cenzus mogu da sanjaju. Prije četiri godine DNS je imao više od sedam hiljada glasova i šest mandata. A sada - politička kataklizma.

"Bukvalno smo sastavili listu na vrat na nos što neće biti slučaj za 2026. Ali, evo, preuzimam odgovornost na sebe da sam ja kriv za izborni rezultat DNS-a sa dubokim uvjerenjem da je kriva prethodna struktura rukovodioca DNS-a, kako iz Prijedora, tako i samog DNS-a“, kaže lider DNS-a Nenad Nešić. 

Radojičićevi puleni će svojim putem koji je daleko od Gradske skupštine - i oni su bez cenzusa. Stranke koje okupljaju političke predstavnike muslimana, SDA i PDA takođe, a bili su dio lokalne skupštine u proteklom sazivu. SDP nije bio, a sada će imati dva mandata. Toliko dobijaju Đokićevi socijalisti i Selakov SPS. Bez cenzusa su i DЕMOS, Republička stranka srpske i Prva SDS. Kad se podvuče crta, komotna većina za SNSD i lagan rad u naredne četiri godine.

Pratite nas i putem Vibera