Krnjići

Opstrukcija pravosuđa neće baciti u zaborav nastradale Srbe

  • Izvor: ATV
  • 05.07.2024. 19:27

Petog jula 1992. godine u Krnjićima, muslimanske snage iz Srebrenice ubile su osamdesetogodišnjeg nepokretnog učitelja u penziji Vasu Paraču. Tijelo je spaljeno na vatri koju su u kući naložili njegovi bivši učenici. Sveštenik Boban Lazarević ubijen je u trenutku dok je obavljao vjerski obred.

Prošle su 32 godine od stradanja 24 srpska civila i vojnika iz ovog sela, od kojih su njih 17 ubili pripadnici muslimanskih snaga iz Srebrenice.

Bol za izgubljenim najmilijima ne prolazi. Pojačava je to što pravda još nije dočekana. 

- Teško je pomiriti se poslije toliko godina da ga nema. Ja ga još uvijek odnekle očekujem. Vrijeđa me ova nepravda što poslije toliko godina nikada niko nije odgovarao za njihovu smrt. Moj Rade je rođen u Krnjićima, radio je u Krnjićima, bio je direktor osnovne škole i ubijen je u Krnjićima kod svoje kuće - kaže Radan Trimanović.

- Otac mi je Sredoje Jovanović, koji je poginuo na današnji dan. Imao je 45 godina. Ja u tom momentu nisam bio tu. Poslije smo ga našli. Sahranili smo ga, ali on je sahranjen bez glave - priča Vladimir Jovanović.

Na ove zločine nema reakcije međunarodnog i pravosuđa BiH. Suze majki u crnim maramama njima ništa ne znače. Istina će, poruka je nadležnih, izaći na vidjelo.

- Oni ne žele da srpske žrtve imaju smiraj, da porodice imaju smiraj, zbog toga ćemo mi konstantno i dalje nastaviti da radimo na tome da bilo ko, a znamo ko mora, dakle mora Naser Orić i Orića nikada nećemo pustiti da hoda slobodno ovdje - jasan je Branimir Kojić, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenice.

- Ono što nama preostaje jeste da nastavimo svoju borbu, da nikada ne posustanemo, jer to očekuju oni koji propagiraju neku drugu istinu o Srebrenici da mi izgubimo volju, želju za dokazivanjem, ali ova nepravda koja se dešava srpskom narodu, nam daje snagu i volju da istrajemo i mi ćemo sigurno dokazati šta se to desilo na teritoriji opštine Srebrenica - izjavio je Mladen Grujić, načelnik opštine Srebrenica.

U zaborav pasti neće. Priče o žrtvama se prenose na mlađe generacije. Zločin nad srpskim stanovništvom u Krnjićima počinile su muslimanske snage iz okolnih sela i uz pomoć brojnih jedinica iz Srebrenice kojima je komandovao Naser Orić.

Prije Krnjića, tokom maja i juna te godine, uništili su desetine srpskih sela. Niko nije odgovarao za brojne masovne zločine koji su nad Srbima u srednjem Podrinju počinjeni pod komandom Orića.

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:30 Revolucija 1917

    'Revolucija 1917

  • 21:00 Еmisija: Ćirilica

    Autorska emisija Milomira Marića.

  • 23:20 Muzzik top 20

    Muzičari bez "povratne sprege" (feedbacka) ostaju dezorjentisani i demotivisani, zato se pokazala potreba za emisijom kao što je Muzzik top 20, koja se sadržajno naslanja na legendarne emisije kao što je bio Hit meseca osamdesetih godina prošloh veka, kroz koje su stasavali mladi reditelji i drugi vizuelni umetnici dok su često još kao studenti režirali svoje prve radove.

  • 00:30 Noćni program

    Noćni program