Akcija ”Luna”

ATV saznaje: Završen pretres u FZO, Kusturić nije uhapšen

Policijski službenici SIPA i MUP-a Republike Srpske prije nekoliko trenutaka završili su pretres službenih prostorija Fonda zdravstvenog osiguranja (FZO) Republike Srpske u okviru akcije ”Luna”, saznaje ATV.

Nakon pretresa v.d. direktor FZO Dejan Kusturić nije lišen slobode, niti sproveden na saslušanje u tužilaštvo, iako je čitav dan proveo sa istražiocima.

Pretresi u FZO sprovedeni su po nalogu Republičkog javnog tužilaštva u cilju pribavljanja dokaza u istrazi koja se protiv Kusturića vodi zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, a u vezi sa postupcima javnih nabavki respiratora i druge medicinske opreme za vrijeme pandemije korona virusa. Osim FZO pretresena je Kusturićeva privatna imovina, prostorije ”Medietika”, te njenog bivšeg direktora.

”Prema do sada pribavljenim dokazima tužilaštvo je utvrdilo da postoje osnovi sumnje da je v.d. direktora FZO, koristeći okolnosti proglašenja pandemije korona virusa, iskoristio svoj službeni položaj i ovlašćenje vršioca dužnosti direktora, te proveo javnu nabavku respiratora i medicinske opreme za ponuđačem ”Medietik”, bez prethodno utvrđene tehničke specifikacije, količine respiratora kao i vrijednosti istih”, saopštilo je ranije Republičko tužilaštvo.

Dodali su da je tokom istrage utvrđeno da je od ”Medietika” zaključenjen ugovora, te kasnijim aneksima ugovora FZO nabavio 165 respiratora.

”Respiratori su isporučeni zdravstvenim ustanovama u Republici Srpskoj, od kojih 85 respiratora nikada nije upotrijebljeno jer je utvrđeno da isti nisu pogodni za upotrebu kod pacijenata. Nabavkom respiratora i medicinske opreme firma ”Medietik” ostvarila je prihod u visini od oko 12 miliona KM, dok je budžet Republike Srpske oštećen za više od 4 miliona KM”, navedeno je u saopštenju tužilaštva.

Prema dostupnim informacijama ugovore sa FZO zaključio je nekadašnji direktor ”Medietika” Željko Babić i nabavljeno je 165 respiratora po cijeni od 12,9 miliona maraka. Radilo se o 85 prenosivih respiratora sa pripadajućim kolicima ”JX100” po cijeni od 49.500 KM bez PDV-a (4.207.500 KM), 30 respiratora pneumatski električni "Boaray 5000 D" po cijeni od 66.700 KM bez PDV-a (2.001.000 KM) i 50 ventilatora za intenzivnu njegu "VG70” po cijeni od 134.455,12 KM bez PDV-a (6.722.756).

Pratite nas i putem Vibera