Suđenje Bobanu Đekiću

Niko nije vidio pogibiju četvoročlane porodice kod Prnjavora

U Okružnom sudu u Banjaluci počelo je suđenje Bobanu Đekiću (27) iz Prnjavora, optuženom za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo četvoro državljana Srbije.

Tragedija se dogodila 27. avgusta 2023. godine oko 20.30 časova u Donjim Štrpcima kod Prnjavora, a poginuli su Aleksandar Jovanović (19), njegov brat Dejan Jovanović (23), njihova majka Vidosava Jovanović (49) iz Rume, te njena unuka S.J. (7) iz Mačvanske Mitrovice.

Prema optužnici Aleksandar je putem Derventa - Prnjavor gurao neispravni i neobilježeni automobil ”pežo 206” kada je u njih, od pozadi, ”pasatom” udario Đekić koji je vozio pod uticajem alkohola sa koncentracijom od 1,73 g/kg u organizmu, te nedozvoljenom brzinom od 142 km/h, na mjestu gdje je ograničenje 80 km/h.

Bojan Tomić, okružni javni tužilac, u uvodnoj riječi je naveo da će tužilaštvo dokazati da je Đekić isključivi krivac za katastrofalne posljedice, iako su i oštećeni doprinijeli nesreći.

”Tužilaštvo je pribavilo brojne dokaze, uključujući i vještačenja kojim će dokazati krivicu optuženog. To su saobraćajno-tehničko vještačenje, kao i vještačenje tehničke ispravnosti vozila, analiza DNK koja će pokazati gdje se ko nalazio u trenutku nesreće. Saslušaćemo i više svjedoka koji su prolazili tim putem prije i poslije nesreće”, rekao je Tomić, navodeći da nema neposrednih očevidaca nesreće.

Đekićev branilac Jasminka Jovišević nije ”otkrivala karte”, ali je najavila da će odbrana izvoditi dokaze kojima će pobijati navode tužilaštva.

”Dokazaćemo da se nesreća nije dogodila na način kako je to opisano u optužnici”, rekla je Jovišević.

Kolona vozila obilazila ”pežoa”

Zanimljivo je da tužilaštvo tokom istrage nije došlo do neposrednih očevidaca nesreće. Pred sudom su danas saslušani svjedoka koji su, prije nesreće, na putu naišli na stradalu porodicu.

Pijan usmrtio četvoro: Prnjavorčanin sa 142 km/h udario u ”pežo” koji je gurao pješak

Pijan usmrtio četvoro: Prnjavorčanin sa 142 km/h udario u ”pežo” koji je gurao pješak

”Supruga i ja smo iz Dervente išli ka Prnjavoru, kada smo naišli na zastoj i kolonu vozila koja se polako kretala u smjeru prema Prnjavoru. Svi su obilazili jedno auto, a kada smo prišli vidio sam da se radi o sivom ”pežou 206”. Kada smo mu prišli on je djelimično prednjim krajem sišao s kolovoza, a zadnji dio je ostao na putu i tu se zaustavio”, ispričao je Siniša Sibinčić.

On kaže da na vozilu nije vidio svjetla, ali su bila upaljena četiri žmigavca. Sličan iskaz dala je i njegova supruga Danijela Sibinčić, koja nije mogla da se sjeti da li je vozilo bilo sivo ili plavo, ni da li su na njemu bila upaljena svjetla. Ona kaže da su na to vozilo naišli oko 19.45 časova, odnosno u vrijeme sumraka. Posvjedočila je da je vidljivost bila loša i da ta dionica puta nema rasvjetu, te da nikoga nije vidjela izvan vozila.

Samo sam gledao kako da ga ”promašim”

Jaroslav Šinkarčuk iz Dervente je posvjedočio da se kritične noći na putu mimoišao sa vozilom koje je vozač gurao putem. On kaže da se kretao prema Derventi i da je to vozilo bilo neobilježeno zbog čega je jedva uspio da ga ”promaši”.

Poznat identitet poginulih u stravičnoj nesreći kod Prnjavora

Poznat identitet poginulih u stravičnoj nesreći kod Prnjavora

”Vozač je desnim ramenom gurao vozilo, otvorenih vrata, a lijeva ruka mu je bila ispružena ka kolovozu, odnosno na mojoj strani. Išao sam 60 km/h, vidiljivost je bila slaba, put neosvjetljen i samo sam gledao kako da ga ”promašim”, jer je već ugrozio i moju stranu puta”, rekao je Šinkarčuk.

On kaže da je na to vozilo naišao na nekih 200 metara od mjesta gdje se kasnije dogodila nesreća. Međutim, on tvrdi da se radilo o karavanu sive boje, registarskih oznaka Srbije. U iskazu iz istrage svjedok je rekao da se radilo o sivom ”pežou 206”, ali to u sudnici nije mogao da potvrdi. Tužilac je pitao svjedoka da li bi prepoznao vozilo, ukoliko mu pokaže fotografiju, i svjedok je odgovorio potvrdno. Međutim, kada je vidio fotografiju ”pežoa”, Šinkarčuk je ustvrdio da to nije vozilo na koje je naišao.

”Nisam siguran koje je marke vozilo, ja sam samo prošao i vidio ga na par sekundi. Nije bio osvjetljen. Nisu bila upaljena ni svjetla ni pozicije. Vžozač nije imao  fluoroscenti prsluk, niti baterijsku lampu, telefon...”, rekao je svjedok.

Đekiću prijeti do 15 godina zatvora

Prema optužnici Đekić je u desnoj traci, bez kočenja, od pozadi udario u ”pežo 206” koji je u tom trenutku, kao pješak, gurao stradali Aleksandar Jovanović. Dodaje se da na ”pežou” nije bila uključena svjetlosna signalizacija, te da Jovanović na sebi nije nosio svjetoodbojni prsluk, a vozačeva vrata su bila otvorena. Ostali stradali su sjedili u ”pežou” i to Dejan Jovanović za volanom, dok su Vidosava i dijete bili na zadnjem sjedištu.

Tužilaštvo saopštilo detalje nesreće kod Prnjavora: Četvoro nastradalih

Tužilaštvo saopštilo detalje nesreće kod Prnjavora: Četvoro nastradalih

”Usljed udara Aleksandar je nabačen na ”pasata”, a potom odbačen u kanal. Preminuo je na licu mjesta usljed razaranja malog mozga i krvarenja u sistem moždanih komora”, navodi se u optužnici.

Nakon udara ”pasat” se zaustavio u kanalu sa desne strane, a vozilo oštećenih je od siline udara nastavilo kretanje unaprijed, te se zarotiralo prešlo u lijevu saobraćajnu traku, a potom se vratilo i zaustavilo u desnoj traci.

U optužnici se navodi da je vozač glavom udario u prednje staklo i ispao iz vozila na kolovoz. Zadobio je prelom krova lobanje i druge višestruke povrede usljed kojih je narednog dana preminuo. Putnice su ostale zaglavljene u ”pežou 206” i Vidosava je usljed višestrukih povreda preminula u kolima Hitne pomoći. Sedmogodišnja S.J. takođe je zadobila višestruke povrede od kojih je preminula tokom transporta ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske.

Ukoliko se dokaže krivica Đekiću prijeti kazna od tri do 15 godina zatvora, uz kaznu zabrane upravljanja vozilom.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Aviondžije (R) (12+)

    ''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Narod priča

    ''Autorska putopisno-reportažna emisija novinarke Biljane Stokić, otkriće vam šta srce naroda priča o Srpskoj.