Ruski izaslanik pri UN

Nebenzja: Moskva ne prihvata nove zapadne članice u savjetu bezbjednosti

  • 21.10.2024. 17:39

Moskva smatra da proširenje Savjeta bezbjednosti UN prihvatanjem više zapadnih zemalja ne dolazi u obzir, rekao je ruski izaslanik pri UN Vasilij Nebenzja.

- Smatramo da bi bilo neprihvatljivo dalje povećavati broj zapadnih predstavnika u Savjetu, pošto su oni tamo već prezastupljeni - rekao je Nebenzja za TASS.

On je naglasio da je Rusija "protiv razvodnjavanja prerogativa stalnih članica, uključujući pravo veta, koje je instrument koji obezbjeđuje da Savjet donosi uravnotežene odluke".

Savjet bezbjednosti UN čini 15 zemalja, od kojih su pet - Rusija, Velika Britanija, Kina, SAD i Francuska - stalne članice, a 10 nestalne članice koje se biraju na dvije godine. Savjet bezbjednosti je odgovoran za održavanje mira i međunarodne bezbjednosti, a sve članice UN dužne su da se povinuju njegovim odlukama.

Ranije je generalni sekretar UN Antonio Guteres rekao da većina zemalja UN prepoznaje potrebu za reformom Savjeta bezbjednosti. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da bi Savjet bezbjednosti trebalo proširiti ne tako što će se više zapadnih zemalja pridružiti, već da ima više predstavnika iz Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Pratite nas i putem Vibera