Florida

Prijeti još jedan uragan: Stanovnici se pripremaju za njegov udar

  • Izvor: Telegraf
  • 07.10.2024. 18:50

Američka savezna država Florida sprema se za novi uragan Milton, koji se kreće ka kopnu, i to nakon malo više od nedjelju dana od udara razornog uragana Helena koji je pogodio jugoistok SAD.

Oluja, koja se u nedjelju pojačala u uragan kategorije 1 sa stalnim vjetrom od 90 milja na sat, bila je oko 230 milja zapadno-sjeverozapadno od Progresa u Meksiku i oko 765 milja zapadno-jugozapadno od Tampe na Floridi, prema prognostičarima Nacionalnog centra za uragane u Majamiju.

Očekuje se da će danas taj uragan trenutno kategorije jedan ojačati u "veći uragan", što je kategorija tri i više, prije nego što dotakne tlo na zapadnoj obali Floride sredinom nedjelje, upozorila je američka agencija za nadzor uragana (NHC).

Najave te agencije izazivaju zabrinutost na Floridi i ostatku jugoistoka čiji veliki dijelovi su razoreni prolaskom uragana Helena.

Vlasti su naredile evakuaciju nekih dijelova okruga Pasko i ostrva Ana Marija kod priobalnog grada Tampe od ponedjeljka, a u još nekoliko mjesta zatražile su od stanovnika da to učine iz predostrožnosti.

Zbog prijetnje od uragana Milton republikanski guverner Floride Ron de Santis proširio je juče naredbu o vanrednoj situaciji u više mjesta, u 51 okrugu od ukupno njih 67.

Spasioci još rade na pružanju pomoći brojnim nastradalim u uraganu Helena, najsmrtonosnijem koji je udario SAD od Katrine 2005. godine.

Helena je kulminirala kao uragan kategorije četiri. U tom uraganu poginulo je najmanje 226 osoba u šest saveznih država na jugoistoku zemlje. Od toga je najmanje 14 osoba stradalo u državi Florida, u kojoj su izazvane i razorne poplave.

Klimatske promjene zagrijavaju vode mora i okeana i doprinose da brzo jačanje oluja postaje vjerovatnije i da se povećava rizik od snažnijih uragana, smatraju naučnici.

Američka meteorološka opservatorija (NOAA) upozorila je krajem maja da će sezona uragana koja se proteže od početka juna do kraja novembra, ove godine biti izuzetno jaka, sa mogućnošću od četiri do sedam uragana kategorija tri i više.

Direktor savezne agencije za odgovor na prirodne katastrofe (FЕMA) Dean Krizvel rekla je da su potpuno spremni za uragan Milton. Agencija je na meti kritika zbog, kako neki ocjenjuju, neadekvatnog odgovora na uragan Helenu.

Predsjednik Amerike Džozef Bajden juče je pozvao sve stanovnike Floride da slušaju lokalne zvaničnike i da se pridržavaju njihovih uputstava.

Ponavljajući da će se pomagati koliko god bude potrebno razorene oblasti na jugoistoku zemlje u uraganu Helena, Bajden je takođe najavio da šalje dodatnih 500 vojnika u saveznu državu Severna Karolina, koja je najteže pogođena Helenom, i gdje je poginulo 118 ljudi.

Ukupno je mobilisano 1.500 vojnika, pored hiljada spasilaca i pripadnika nacionalne garde.

Američke vlasti su prisiljene i da se suprotstavljaju brojnim dezinformacijama oko pomoći pružene nastradalim u uraganu Helena.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:10 Dosije

    ''Еmisija koja je dugi niz godina dio našeg programa, 'Dosije', rasvijetljava događaje u koje malo ko smije da zaviri, progovora o aktuelnim temama o kojima se ćuti, raspakuje činjenice slučajeva zločina, kriminala i korupcije, na sasvim novi način, precizno poput vještaka.

  • 20:50 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 21:35 Aviondžije (12+)

    '''Serija 'Aviondžije' je domaći sitkom u režiji i prema ideji Saše i Ivana Al Hameda.

  • 22:10 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:25 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)

  • 23:00 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)