Археологија

У Бугарској пронађена мермерна скулптура грчког бога Хермеса

  • Извор: Танјуг
  • 05.07.2024. 21:13

Бугарски археолози пронашли су, током копања староримске канализације, очувану мермерну скулптуру старогрчког гласника богова Хермеса.

Статуа висока два метра откривена је ове недјеље током ископавања на локалитету античког града Хераклеје Синтика у југозападној Бугарској, у близини границе са Грчком, преноси Ројтерс.

Археолози који су водили радове објаснили су да је статуа очувана јер је након земљотреса који је разорио град око 388. године, пажљиво стављена у канализацију и прекривена земљом.

– Глава му је очувана и има неколико крхотина на рукама – рекао је вођа тима археолога Људмил Вагалински.

Хераклеја Синтика је био велики град који је основао македонски краљ Филип Други Македонски, између 356. и 339. п.н.е. у данашњој бугарској области Пиринска Македонија.

Археолози кажу да су грађани Хераклеје Синтике вјероватно покушали да сачувају статуу, чак и након што је хришћанство усвојено као званична религија у Римском царству.

Послије земљотреса, Хераклеја Синтика се распала и напуштена је око 500. године.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм