Recept

Azijski trik za salatu od kupusa: Tako slasna, a nema ni kap ulja

  • Извор: Агенције
  • 08.09.2023. 08:41

Ulje je osnovni sastojak za pripremu većine preliva za salatu. Ako izbjegavate ovu namirnicu u kuvanju, ali i dalje želite uživati u kremastom dresingu, nemojte očajavati.

Donosimo vam recept za azijsku verziju coleslawa odnosno salate od kupusa i mrkve koja je vrlo kremasta iako ne sadrži ni kap ulja.

Baza dresinga je 100-postotni maslac od kikirikija (ako ste alergični na maslac od kikirikija, možete se poslužiti i onime od badema ili čak suncokretovih sjemenki), a koji se nadopunjuje tradicionalnim azijskim okusima poput umaka od soje, rižinim sirćem, naribanim đumbirom i češnjakom.

Ovaj preliv možete iskoristiti za razne vrste salata, ali i upotrijebiti kao umak za rezance ili proljetne rolice od rižina papira.

Ako ste nakanili isprobati azijsku verziju coleslawa, upotrijebiti možete zeleni i ljubičasti kupus, ili kombinaciju obaju vrsta. Imajte na umu da će salata biti još ukusnije ako ju narežite na veoma tanke trakice.

Sastojci za salatu:

500 g svježeg kupusa

2 mrkve

2 mlada luka

2 paprike

komadići kikirikija

svježi listići mente i korijandera

Sastojci za preliv:

85 g glatkog maslaca od kikirikija

2 kašike rižinog sirće

2 kašike umaka od soje

2 kašike meda

1 kašika limetinog soka

1 kašika smeđeg šećera

1 čajna kašika ljutog umaka

1 komadić svježeg đumbira veličine 2 cm

1 češanj češnjaka

voda za razrjeđivanje

Priprema salate:

Kupus narežite na tanke trake, zajedno s paprikom i mrkvom. Mladi luk narežite na sitne komade.

Svo povrće pomiješajte i stavite u veliku zdjelu.

U zasebnoj zdjeli napravite umak: maslac od kikirikiija pomiješajte s umakom od soje, rižinim širćem, limetinim sokom, medom, šećerom, ljutim umakom, naribanim svježim đumbirom i češnjakom. Umak ćete vjerovatno trebati razrijediti s nešto obične vode.

Kada ste zadovoljni gustoćom i okusom umaka, prelijte je preko pripremljene salate i odmah poslužite. Dobar apetit!


(Punkufer.hr)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Енерго клуб

    Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће? Наш нови формат ‘Енерго клуб’ пружиће вам релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:45 Бар ТВ

    'Ова екипа око шанка уљепшаће сваки радни дан – 'Бар ТВ' ексклузивно на АТВ-у. Сјајна тројка Филипс, Југослав и Сладан покренуће све могуће теме – од игле до локомотиве. Придружиће им се у тој 'борби' мисли и ставова колеге и другари. За њиховим шанком у ТВ бифеу ништа неће остати недоречено. И ничега неће бити превише, осим смијеха.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.