Многима омиљено воћ

Банане пролазе седам фаза зрелости? Ево шта свака нијанса означава

  • Извор: Кликс
  • 30.04.2025. 13:03

Банане су многима омиљено воће, а узевши у обзир да се могу конзумирати у различитим периодима свог сазријевања стручњаци су појаснили шта свака од боја коре банане подразумијева.

Постоји много разлога зашто бисте требали јести банане умјесто њих - оне су одличан извор калија, који помаже у регулацији крвног притиска, садрже влакна која помажу у пробави и садрже природне угљикохидрате које тијело користи за енергију.

Међутим, нису све банане нутритивно једнаке. Оне пролазе кроз седам фаза зрелости - од чисто зелене до жуте са смеђим мрљама.

Како да спријечите да вас струја

Како да спријечите да вас струја "пецка" кад додирујете штеку?

Чисто зелене банане - Зелене банане садрже релативно велику количину резистентног шкроба. Ово је врста влакана коју тијело дуже пробавља и не изазива тако брз или јак пораст шећера у крви као што би то учинила зрела банана. Резистентни шкроб путује до дебелог цријева, гд‌је га ферментирају цријевне бактерије. Добивене кратколанчане масне киселине могу помоћи уравнотежити цријевни микробиом и смањити упалу.

Будући да су богате влакнима и отпорним шкробом, зелене банане помажу у контроли глади. Што је банана зеленија, то је боља за ваше здравље, али ће имати горчи и зрнастији окус.

Зелена са жутим траговима - Како банане сазријевају, зелени пигмент хлорофила се разграђује, што омогућава да жути пигменти ксантофила постану видљивији. Шкроб из банане се такођер трансформира у једноставне шећере, што јој даје слађи окус.

Британски хирург Каран Рангарајан, познат и као др. Каран Рајан, описао је једва зрелу банану друге фазе као "уравнотеженог краља" због високог садржаја влакана и ниског нивоа шећера. Зелене банане обично имају више фолата , који игра кључну улогу у синтези и поправци ДНК.

Више зелено него жуто - Овакве банане се лакше пробављају од незрелих јер претворба шкроба у једноставне шећере чини шећере лакше доступним за апсорпцију и искориштавање и боље су за дијабетичаре.

Више жуто него зелено - Жуте и зелене банане богате су калијем, витамином Б6 и витамином А. Жуте банане садрже веће нивое антиоксиданса, витамина Ц и шећера. Процес зрења доводи до повећања антиоксиданса, укључујући катехине, који су повезани са здрављем срца и смањењем упала.

Жута са зеленим врховима - Банане пете фазе су одлична ужина прије тренинга због равнотеже енергије и влакана.

Потпуно жуто - Потпуно зреле банане су пуне антиоксиданса и влакана, јачајући ваш имунолошки систем и пробаву. Природно су слатке, лако се пробављају.

Жута са смеђим мрљама -Смеђе мрље - познате као "шећерне пјеге" - представљају висок ниво катехина. Презреле (смеђе) банане су најслађе и најлакше пробављиве, и иако ниво храњивих твари може незнатно опасти, оне су и даље добар извор енергије и калија.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.