Банане су многима омиљено воће, а узевши у обзир да се могу конзумирати у различитим периодима свог сазријевања стручњаци су појаснили шта свака од боја коре банане подразумијева.
Постоји много разлога зашто бисте требали јести банане умјесто њих - оне су одличан извор калија, који помаже у регулацији крвног притиска, садрже влакна која помажу у пробави и садрже природне угљикохидрате које тијело користи за енергију.
Међутим, нису све банане нутритивно једнаке. Оне пролазе кроз седам фаза зрелости - од чисто зелене до жуте са смеђим мрљама.
Чисто зелене банане - Зелене банане садрже релативно велику количину резистентног шкроба. Ово је врста влакана коју тијело дуже пробавља и не изазива тако брз или јак пораст шећера у крви као што би то учинила зрела банана. Резистентни шкроб путује до дебелог цријева, гдје га ферментирају цријевне бактерије. Добивене кратколанчане масне киселине могу помоћи уравнотежити цријевни микробиом и смањити упалу.
Будући да су богате влакнима и отпорним шкробом, зелене банане помажу у контроли глади. Што је банана зеленија, то је боља за ваше здравље, али ће имати горчи и зрнастији окус.
Зелена са жутим траговима - Како банане сазријевају, зелени пигмент хлорофила се разграђује, што омогућава да жути пигменти ксантофила постану видљивији. Шкроб из банане се такођер трансформира у једноставне шећере, што јој даје слађи окус.
Британски хирург Каран Рангарајан, познат и као др. Каран Рајан, описао је једва зрелу банану друге фазе као "уравнотеженог краља" због високог садржаја влакана и ниског нивоа шећера. Зелене банане обично имају више фолата , који игра кључну улогу у синтези и поправци ДНК.
Више зелено него жуто - Овакве банане се лакше пробављају од незрелих јер претворба шкроба у једноставне шећере чини шећере лакше доступним за апсорпцију и искориштавање и боље су за дијабетичаре.
Више жуто него зелено - Жуте и зелене банане богате су калијем, витамином Б6 и витамином А. Жуте банане садрже веће нивое антиоксиданса, витамина Ц и шећера. Процес зрења доводи до повећања антиоксиданса, укључујући катехине, који су повезани са здрављем срца и смањењем упала.
Жута са зеленим врховима - Банане пете фазе су одлична ужина прије тренинга због равнотеже енергије и влакана.
Потпуно жуто - Потпуно зреле банане су пуне антиоксиданса и влакана, јачајући ваш имунолошки систем и пробаву. Природно су слатке, лако се пробављају.
Жута са смеђим мрљама -Смеђе мрље - познате као "шећерне пјеге" - представљају висок ниво катехина. Презреле (смеђе) банане су најслађе и најлакше пробављиве, и иако ниво храњивих твари може незнатно опасти, оне су и даље добар извор енергије и калија.