Извор:
Телеграф
02.09.2025
15:47
Коментари:
1Ако постоји воће које симболизује љето на тањиру, то су дефинитивно нектарине. Сочне, мирисне и освјежавајуће, нектарине су одличне за грицкање, али им нису стране ни кулинарске авантуре које обичан оброк претварају у праву гозбу.
Често их поредимо са бресквама, али иако су блиске рођаке, нектарине имају посебан шмек и бенефите.
Одакле потичу и по чему се разликују од брескви?
Нектарине и брескве су у ствари иста врста (Прунус персица). Генетски су готово идентичне, осим једне мале мутације, која нектаринама даје глатку и сјајну кору умјесто „длачица“ карактеристичних за брескве.
По укусу су врло сличне, иако нектарине често имају интензивнију арому и чвршће месо.
Занимљиво је да нектарина није настала укрштањем брескве и шљиве, како многи мисле, већ је само „варијација“ брескве.
Србија
Жену изуједала свиња, превезена на УКЦ
Потичу из Кине, баш као и брескве, гдје се ово воће гаји хиљадама година, а данас су омиљене широм свијета, нарочито током љетњих мјесеци.
Постоје бројне сорте нектарина, а разликују се по боји, величини, укусу и сезони зрења. Основна подела је на:
Жуто-меснате нектарине – најчешће у продаји, слатко-киселкастог укуса, освјежавајуће и сочне.
Бијело-меснате нектарине – блажег, слађег укуса, мање киселости, цењене због дивне ароме
Нутритивне предности нектарина
Осим што нас опчињавају укусом и освјежавају, нектарине су и праве мале нутритивне ризнице:
Витамини и минерали – одличан су извор витамина Ц, витамина А (у облику бета-каротена), као и калијума.
Влакна – доприносе ситости и здрављу цријева.
Занимљивости
Астронаути направили суши у свемиру
Антиоксиданси – попут полифенола, помажу у смањењу оксидативног стреса и чувају наше ћелије.
Ниска калоријска вредност – једна нектарина има око 60 калорија, што је чини савршеном нискокалоричном ужином.
Рекло би се да су нектарине прави пријатељ витке линије, здраве коже и јаког имунитета.
Како их користити у кухињи?
Нектарине су изузетно свестране и могу да обогате и слатка и слана јела:
Доручак – Насјеците их преко овсене каше, граноле или палачинки. Одлично се слажу са печеним бадемима и биљним јогуртом.
Дезерти – Испеците их на грилу и послужите уз куглу веганског сладоледа – топ комбинација!
Салате – Додајте кришке нектарине у салату пуну зелениша, уз додатак орашастих плодова, семенки и балзамико прелива. Слатко-кисели контраст гарануте „wоw“ ефекат.
Слана јела – Додајте их у салсу са парадајзом и црвеним луком, као прилог за роштиљ или печене тиквице на пр.
Напици – Убаците их у смоотхие са бананом и младим спанаћем за освјежавајући и хранљив љетњи напитак.
(телеграф)
Република Српска
2 седм
1Србија
2 седм
0Свијет
2 седм
0Србија
2 седм
0Најновије
Најчитаније
Тренутно на програму