Large banner

Брескве или нектарине? Ево шта је боље

Извор:

Телеграф

02.09.2025

15:47

Коментари: 1
Breskva Voce
Фото: Pexels/Amin Alizadeh

Ако постоји воће које симболизује љето на тањиру, то су дефинитивно нектарине. Сочне, мирисне и освјежавајуће, нектарине су одличне за грицкање, али им нису стране ни кулинарске авантуре које обичан оброк претварају у праву гозбу.

Често их поредимо са бресквама, али иако су блиске рођаке, нектарине имају посебан шмек и бенефите.

Одакле потичу и по чему се разликују од брескви?

Нектарине и брескве су у ствари иста врста (Прунус персица). Генетски су готово идентичне, осим једне мале мутације, која нектаринама даје глатку и сјајну кору умјесто „длачица“ карактеристичних за брескве.

По укусу су врло сличне, иако нектарине често имају интензивнију арому и чвршће месо.

Занимљиво је да нектарина није настала укрштањем брескве и шљиве, како многи мисле, већ је само „варијација“ брескве.

Свиња

Жену изуједала свиња, превезена на УКЦ

Потичу из Кине, баш као и брескве, гдје се ово воће гаји хиљадама година, а данас су омиљене широм свијета, нарочито током љетњих мјесеци.

Постоје бројне сорте нектарина, а разликују се по боји, величини, укусу и сезони зрења. Основна подела је на:

Жуто-меснате нектарине – најчешће у продаји, слатко-киселкастог укуса, освјежавајуће и сочне.

Бијело-меснате нектарине – блажег, слађег укуса, мање киселости, цењене због дивне ароме

Нутритивне предности нектарина

Осим што нас опчињавају укусом и освјежавају, нектарине су и праве мале нутритивне ризнице:

Витамини и минерали – одличан су извор витамина Ц, витамина А (у облику бета-каротена), као и калијума.

Влакна – доприносе ситости и здрављу цријева.

илу-суши-020292025

Астронаути направили суши у свемиру

Антиоксиданси – попут полифенола, помажу у смањењу оксидативног стреса и чувају наше ћелије.

Ниска калоријска вредност – једна нектарина има око 60 калорија, што је чини савршеном нискокалоричном ужином.

Рекло би се да су нектарине прави пријатељ витке линије, здраве коже и јаког имунитета.

Како их користити у кухињи?

Нектарине су изузетно свестране и могу да обогате и слатка и слана јела:

Доручак – Насјеците их преко овсене каше, граноле или палачинки. Одлично се слажу са печеним бадемима и биљним јогуртом.

Дезерти – Испеците их на грилу и послужите уз куглу веганског сладоледа – топ комбинација!

Салате – Додајте кришке нектарине у салату пуну зелениша, уз додатак орашастих плодова, семенки и балзамико прелива. Слатко-кисели контраст гарануте „wоw“ ефекат.

Слана јела – Додајте их у салсу са парадајзом и црвеним луком, као прилог за роштиљ или печене тиквице на пр.

Напици – Убаците их у смоотхие са бананом и младим спанаћем за освјежавајући и хранљив љетњи напитак.

(телеграф)

Подијели:

Large banner
Small banner
  • Најновије

  • Најчитаније

Small banner

Тренутно на програму

20:10

Авионџије С01 ЕП 03

серијски програм

20:35

Авионџије С01 ЕП 04

серијски програм

21:00

Црна гуја С01 ЕП01

серијски програм

21:35

Ало Ало С06 ЕП 03 ( 12+)

серијски програм

22:10

Дивље пчеле ЕП 85 (12+)

серијски програм

23:00

Погледај у сутра ЕП 191 (12+)

серијски програм

23:30

Погледај у сутра ЕП 192 (12+)

серијски програм

Small banner
Small banner