Ћевапи и пљескавице су неизоставни када се прави првомајски роштиљ. Ево како да буду савршеног укуса.
Од мљевеног меса се праве пљескавице и ћевапи уз додатак зачина. Али оно може приликом пржења да пусти воду, па постоји опасност да ови специјалитети са роштиља буду суви и мање укусни.
Како би то спријечили, роштиљ мајстори користе један трик. У мљевено месо приликом мијешања са зачинима ставе мало соде бикарбоне. Треба ставити на један килограм мљевеног меса једну кашичицу соде бикарбоне, заједно са осталим зачинима (со, бибер, црни лук, мјешавина биљних зачина).
Захваљујући соди бикарбони, ћевапи и пљескавице ће брже бити готови, неће пустити много воде приликом печења, а месо ће остати сочно и меко.
(Курир)