Добар доручак има кључну улогу у одржавању здравог начина живота, истиче доктор Мелинда Ратини. Он нам пружа потребне храњиве материје за енергију и раст, док лош доручак може пореметити метаболизам и довести до вишка килограма.
Према ријечима др Ратини, оптималан доручак требао би садржавати сложене угљикохидрате, протеине, здраве масти и влакна. Зобене пахуљице су одличан избор јер осигуравају стабилан шећер у крви и подстичу здравље цријева.
Препорука је избјегавати паковане зобене пахуљице с доданим шећером и умјесто њих користити старомодне зобене пахуљице. Др Ратини савјетује припрему зобених пахуљица с млијеком са смањеним мастима умјесто воде, ради већег уноса калцијума.
Шта је идеално?
Што се тиче протеина, сендвич може бити одличан избор.
Двије кришке хљеба од цјеловитог брашна с мало немасног меса, зелене салате, паприке и кришке нискомасног сира пружиће вам протеине и витамине те вас заситити цијело јутро. Важно је избјегавати висококалоричне умаке попут мајонезе.
Треба избјегавати бијело пециво с кремом од сира јер не пружа довољно храњивих супстанци те не садржи воће, поврће, цјеловите житарице или орашасте плодове. Ова врста доручка богата је шкробом и засићеним мастима, што може негативно утицати на здравље, упозорава др. Ратини.
(Клик)