Сазнајте шта би требало да избјегавате када правите тијесто да би вам оно испало савршено.
1. Погрешне пропорције
Многи састојке додају одокативно и ово је један од главних разлога зашто тијесто не успијева. Увијек користите тачне мјере када додајете састојке и тијесто ће сигурно успјети из првог покушаја.
2. Дуго мијешење тијеста
Тијесто немојте предуго да мијесите, јер то може да доводе до активације глутена, па ће тијесто постати тврдо. Када мијесите тијесто довољно је да то радите док се састојци лијепо не сједине.
3. Не користите састојке којима је истекао рок трајања
Многе домаћице не провјеравају датуме на састојцима који се користе за припрему тијеста. Ово се поготово односи на квасац. А, ако користите састојке којима је истекао рок, тијесто нећете моћи добро да умијесите, а ни пециво неће бити укусно.
4. Добро подмажите плех или користите пек папир
Ако нисте добро подмазали тепсију или не користите пек папир, тијесто ће се залијепити за дно и ово је један од честих разлога зашто пециво не успијева.
5. Температура
Ако желите да пециво, хљеб или неки други производ од тијеста буде савршено испечен, онда водите рачуна о температури. Многи повећавају температуру како би се пециво што прије испекло, али то не даје добре резултате. Увијек подесите температуру која стоја у рецепту.
6. Не отварајте врате рерне
Никада не отварајте врате док печете тијесто, јер чим их отворите, температура се снижава, а тијесто може да спласне.
7. Сијеците тек када се пециво охлади
Многи сијеку пециво, хљеб или неки други производ од тијеста чим изваде из рерне, али то је погрешно. Оставите да се добро охлади, па тек онда сијеците, јер и док се хладе, производи од тијеста се и даље пеку.