Извор:
Б92
22.02.2024
22:14

Сазнајте шта би требало да избјегавате када правите тијесто да би вам оно испало савршено.
1. Погрешне пропорције
Многи састојке додају одокативно и ово је један од главних разлога зашто тијесто не успијева. Увијек користите тачне мјере када додајете састојке и тијесто ће сигурно успјети из првог покушаја.
Тијесто немојте предуго да мијесите, јер то може да доводе до активације глутена, па ће тијесто постати тврдо. Када мијесите тијесто довољно је да то радите док се састојци лијепо не сједине.
Многе домаћице не провјеравају датуме на састојцима који се користе за припрему тијеста. Ово се поготово односи на квасац. А, ако користите састојке којима је истекао рок, тијесто нећете моћи добро да умијесите, а ни пециво неће бити укусно.
Ако нисте добро подмазали тепсију или не користите пек папир, тијесто ће се залијепити за дно и ово је један од честих разлога зашто пециво не успијева.
Ако желите да пециво, хљеб или неки други производ од тијеста буде савршено испечен, онда водите рачуна о температури. Многи повећавају температуру како би се пециво што прије испекло, али то не даје добре резултате. Увијек подесите температуру која стоја у рецепту.
Никада не отварајте врате док печете тијесто, јер чим их отворите, температура се снижава, а тијесто може да спласне.
Многи сијеку пециво, хљеб или неки други производ од тијеста чим изваде из рерне, али то је погрешно. Оставите да се добро охлади, па тек онда сијеците, јер и док се хладе, производи од тијеста се и даље пеку.
Најновије
Најчитаније
22
57
22
57
22
49
22
45
22
44
Тренутно на програму