Здрава прехрана не мора бити строга црно-бијела, заправо је повремено уживање у омиљеној "нездравој" храни сасвим у реду. Ново истраживање Свеучилишта Дреxел додатно потврђује ову идеју. Студија није одређивала коју дијету слиједити, већ је истраживала како смањење високо прерађене хране (УПФ) може побољшати здравље.
У осмоседмичном програму учествовало је 14 жена с прекомјерном тежином и претилошћу које су добиле свакодневне едукације о прехрани и жудњи за храном, планове оброка, финансијску подршку за здравије опције и подршку породици.
Резултати су показали да су учеснице смањиле унос високо прерађене хране за готово 50 посто, што је довело до просјечног смањења 600 калорија дневно, 50 посто мање шећера и 37 посто мање натријума. Такође су у просјеку изгубиле четири килограма и извијестиле о бољем нивоу енергије, бољем расположењу, смањењу отока на рукама и стопалима те мањој жељи за прерађеном храном.
Прекомјеран унос високо прерађене хране повезан је и с когнитивним падом
"Високо прерађене намирнице укључују брзу храну, запаковане грицкалице, смрзнута готова јела, газирана пића, слаткише и индустријске житне пахуљице – производе који често садрже адитиве, умјетне ароме, бојила, заслађиваче и конзервансе", објаснила је нутриционистица Кери Хавкинс за Параде.
Једноставан начин препознавања високо прерађене хране јесте избјегавање производа с дугим пописом састојака које не бисмо користили у кућној кухињи. Ако не можемо препознати или изговорити неки састојак, велика је вјероватноћа да је храна високо прерађена.
Осим утицаја на тежину, прекомјеран унос високо прерађене хране повезан је и с когнитивним падом, што додатно наглашава важност смањења уноса. Али, истраживачи су истакли да је кључ успјеха била подршка коју су учеснице добиле – планирање оброка, финансијска помоћ и едукација олакшали су прелазак на здравију прехрану.
Закључно, ово истраживање показује да губитак килограма и побољшање здравља не захтијевају строге дијете нити бројање калорија. Само смањење уноса високо прерађене хране може донијети дугорочне користи, што га чини одрживом алтернативом рестриктивним плановима прехране.