Јаја су једна од најпопуларнијих намирница у сваком домаћинству, а свако их спрема на другачији начин.
Она су здрава и свестрана, што их чини изврсним основним састојком за скоро свако јело или посластицу док су свјежа, пише "Експрес".
Али када је у питању њихово чување дуже од неколико седмица након што их донесете кући, неки начини складиштења пролазе боље од других.
Док се неки људи куну у кухињски пулт за чување куповних јаја, други их неће држати нигдје осим у фрижидеру.
Стручњак са портала "Егг Инфо" открио је да постоји један метод који надмашује те обје.
"Држите јаја у њиховим оригиналним кутијама када их спремате. То осигурава да сви мириси из околне хране не дођу до јаја", истакао је.
Осим тога, из "Егг Инфа" су открили да се јаја чувају на константној температури испод 20 степени Целзијуса како би се "одржала њихова свјежина и квалитет".
Иако их већина људи држе у фрижидеру, јаја у таквом окружењу неће трајати више од три седмице.
Кориштење замрзивача, међутим, омогућава им да буду "замрзнута до годину дана".
Замрзавање бјелањака и жумањака
Било да се ради о похрањивању бјелањака или жумањака који су остали неискориштени након прављења посластица или о цијелом паковању јаја, ово је рјешење идеално за производе којима ускоро истиче рок трајања.
"Замрзавајте само јаја која су свјежа и с датумом рока трајања. Да бисте замрзнули цијела јаја, бјелањак и жумањак прво морате истући заједно. Затим, излијте садржај у посуду прикладну за замрзавање и означите с датумом, затим затворите и замрзните. Исти је поступак код замрзавања бјелањака", упозорио је стручњак.
"Жумањак ће се желирати ако се остави у изворном облику, што би га учинило неупотребљивим за припрему разних рецепата, стога бисте требали додати неке састојке како бисте спријечили желирање. Со и шећер су посебно корисни за то. Додајте пола кашичице соли или једну, једну и по кашичицу шећера на сваких 240 милилитара сирових жумањака. То прилагодите у зависности од тога хоћете ли јаја користити за слатка или слана јела", појаснио је стручњак.
За сигурну конзумацију смрзнутих јаја, важно је осигурати да су претходно потпуно одмрзнута и затим темељно термички обрађена.
Одмрзавање јаја врло је једноставно. Требате их премјестити из замрзивача у фрижидер гдје их треба држати преко ноћи. Увијек их употријебите чим се отопе.