Православни вјерници данас обиљежавају празник Благовести, један од ријетких дана током поста када је дозвољено конзумирање рибе. Осим празника Цвијети, ово је једини празник током Великог поста који омогућава да трпеза буде богатија и разноврснија.
Поред рибе, на благословеној трпези често се налази и скордалија, традиционални посни намаз који води поријекло из Грчке, а савршено се слаже са рибом. Ријеч је о кремастом намазу на бази кромпира и бијелог лука, једноставних састојака, али богатог укуса. Скордалија је идеална за све који желе да унесу дух Медитерана у свој дом и осјете укус који подсјећа на љетне дане и мирис мора.
Рецепт за скордалију - грчки посни намаз са бијелим луком
Састојци:
500 г кромпира (ољуштеног и исјеченог на коцкице)
80 г бланшираних бадема (или ољуштених ораха)
3 до 6 чена свјежег или печеног бијелог лука
¼ шоље + 2 кашике свјеже цијеђеног лимуновог сока
¾ шоље грчког екстра дјевичанског маслиновог уља
Со по укусу
Припрема скордалије - корак по корак
Скувајте кромпир
Кромпир оперите, исијеците на коцкице и кувајте у посољеној води док не омекша (око 10-15 минута). Оциједите га и исперите врелом водом, а затим оставите да се прохлади и да вишак влаге испари.
Направите пасту од бијелог лука и бадема
У сјецкалици помешајте бадеме, бијели лук, со и лимунов сок. Миксајте док не добијете глатку пасту.
Изгњечите кромпир и сједините састојке
Угњечите кромпир и постепено додајте половину маслиновог уља уз стално мијешање. Потом умијешајте пасту од бијелог лука и бадема, а затим додајте и остатак уља. Мијешајте док не добијете глатку, баршунасту смјесу. По потреби додајте још соли.
Сервирање
Скордалију пребаците у чинију за сервирање. Украсите је са мало маслиновог уља, сјецканим першуном, зеленим луком или лимуновом корицом. Може се служити и топла и хладна, а идеално је да одстоји у фрижидеру 2-3 сата прије служења.
Савјет више:
За савршен резултат, важно је да се скордалија добро избленда или измијеша, како би се постигла права емулзија и спријечила кисела нота у укусу. За разлику од класичног пире кромпира, скордалија се служи хладна и може се чувати у фрижидеру до четири дана.
(Курир)