Српска земља има чиме да се дичи када је ријеч о рецептима, било они слани или слатки.
Типична српска торта је и Васина торта која је по многоме специфична, а оригинални рецепт је божанствен.
Састојци:
за кору:
- 5 бјелањака
- 5 жуманаца
- 5 кашика шећера
- 1 кашика брашна
- шака мљевених ораха
- 2 кашике рендане чоколаде
за фил од ораха, чоколаде и наранџе:
- 4 жуманца
- 4 кашике шећера
- 200 g мљевених ораха
- 100 ml млијека
- 120 g шећера
- 60 g отопљене црне чоколаде
- 10 кашика сока од наранџе
- мало рендане корице од наранџе
- 150 g путера
за шам са шпинованим шећером:
- 4 бјеланца
- 250 g шећера
- 150 ml воде
- за чоколадни прелив:
- 150 g чоколаде
- 2 кашике уља
- 1 кашика млијека
- мало путера
Припрема:
Добро умутите бјеланца за кору, па постепено додајте кашику по кашику шећера све док се не формира чврст шам. Потом, додајте једно по једну жуманце па лагано варјачом или шпатулом промијешајте.
Када се све лијепо сједини, додајте постепено брашно, мљевене орахе и чоколаду па лијепо и лагано промијешајте да шам не би спласнуо приликом мијешања.
Одаберите тепсију у којој ћете да печете кору па је обложите папиром за печење и сипајте смјесу са кору. Пеците на 180 степени око 25 минута, па када буде готова, извадите је из рерне и оставите да се лијепо охлади.
Док се кора пече, припремите фил. Миксером умутите жуманца са шећером и кувајте их на пари око пет минута, па их склоните са стране да се скроз охладе. Умутите путер који је био на собној температури, па спојите са умућеним жуманцима. Мљевене орахе попарите са врућим млијеком у који сте сипали шећер. Док су мљевени ораси још млаки, додајте отопљену чоколаду, рендану кору наранџе и неколико кашика сока од наранџе.
Када се фил са жуманцима охлади, спојите га са кремом од ораха мутећи их миксером. Када се испечена кора охлади, ставите је на тацну, па нанесите фил и ставите у фрижидер да се лијепо охлади.
Ушпинујте шећер са водом све док смјеса не добије густину густог меда. Истовремено завршавате мућење бјеланаца које је битно да чврсто умутите па стављате на пару да се кувају и постепено додајте ушпиновани шећер. Све добро умутите око пет минута.
Извадите торту из фрижидера па нанесите пажљиво шам али никако немојте да притишћете, већ лагано све нанесите и вратите у фрижидер да се добро охлади и стегне. Отопите чоколаду са кашиком млијека, мало уља и путера и прелијте преко хладне торте и поново оставите у фрижидер да се охлади и послије три сата је спремна за конзумацију, пише "Она".