Стручњаци упозоравају да постоје одређене намирнице које никако не би требало да се загријавају у микроталасној.
Љуте паприке
Љуте паприке никада немојте подгријавати у микроталасној пећници јер оне садрже капсаицин. Када их ставите у микроталасну екстремно високе температуре узрокују испаравање тих спојева. Пара коју ове паприке испуштају може бити веома интензивна, те вас може пећи за очи и грло.
Рижа
Подгријана рижа може изазвати дијареју или повраћање. Рижу која је била дуже од једног дана у фрижидеру немојте стављати у микроталасну. Радије је баците.
Броколи
Броколи се изузетно брзо грије и често се користи баш за брзу припрему у микроталасној. Али, сваки облик кувања поврћа убија одређену количину нутријената у њима. Кување на пари је много боље иако се и тада губи око 11 одсто антиоксиданата из броколија. У случају кувања у микроталасној са мало воде броколи ће изгубити и до 97 процената антиоксиданаса.
Смрзнуто воће
Воће се замрзава на посебан начин како би се задржале све хранљиве материје. Не треба заборавити да воће почиње да губи своја својства чим се убере, а посебно након дужег стајања у магацинима. Због тога смрзнуто воће може да има и више витамина и антиоксиданаса у себи од свјежег које је дуго стајало у складишту. Најбоље је пакет са смрзнутим воћем оставити на собној температури да се постепено само одмрзне.
Замрзнуто месо
Поједине микроталасне су направљене тако да се храна унутар пећнице окреће у круг како би се равномјерно загријала. Замрзнуто месо је врло тешко одмрзнути у микроталасној јер му треба доста времена па се често се дешава да крајеви постану браон док средина остане замрзнута.
Такође, ако се месо одмах не скува по одмрзавању ризикујете размножавање бактерија у њему. Јапански истраживачи су утврдили да ако се месо кува дуже од шест минута у микроталасној губи велику количину витамина Б 12.