Бифеи су ново искуство у обједовању за које мало ко може са сигурношћу рећи да су подједнако угодни колико и јефтини. Модел шведског стола је једноставан - гости плаћају одређену накнаду за онолико хране колико могу да поједу и служе се колико желе.
Упркос практичности за људе са великим апетитом, ресторани на бази шведског стола су посљедњих година опали у популарности. Ово је повезано са неколико важних фактора, укључујући пораст прилагодљивих, брзих оброка у великим ланцима, али и лошим искуствима изазваним стомачним тегобама.
Шведски сто и "чисто" се ријетко користе у истој реченици, једноставно зато што гости морају да имају извјесно повјерење како у локал, тако и у друге посјетиоце.
Постоји много патогена и скривених опасности које вребају у хотелским посудама. Иако увијек постоје неки изузеци од правила, генерално би требало да избјегавате да једете ову храну на шведском столу.
1. Кајгана
Она кајгана која једете у хотелима на доручку, у оквиру шведског стола, можда није прављена са свјежим јајима.
Многи бифеи користе јаја у праху која могу дуже да стоје на полици и праве се за краће вријеме, што је савршено за бифе са брзим оброком.
Јаја у праху имају исту нутритивну вриједност као и обична јаја, али могу имати мало спужвасту текстуру и нису здравији избор.
2. Окорјела пица
Да ли вам стара пица која је сатима под топлотном лампом изазива грчеве у стомаку?
Пица није најпопуларнија опција на шведском столу, можда ћете примијетити да кришке стоје нетакнуте дуже вријемена.
Сир почиње да се стврдњава на кори и сосу, чинећи кришку тврдом, а не меким, сирастим комадом укуса о којем сањамо.
Пица која стоји дуже од два сата треба да се баци.
3. Паста са сиром
Ово јело комбинује сосове са храном богатом угљеним хидратима како би се задовољили гости прије него добију прилику да се позабаве скупљим, високо вриједним опцијама на бифеу.
Осим тога, кремасти сосови имају тенденцију да носе већи ризик за безбиједност јер се сос прави од млијечних производа, који се могу покварити.
Маринара сос садржи релативно мање масти од алфредо соса и киселији је, што значи да је мање вјероватно да садржи бактерије које могу да вас разболе.
4. Пудинзи
Пудинзи се могу правити од лагано куваних или сирових јаја, што повећава ризик од заразе болестима које се преносе храном - попут салмонеле.
ФДА савјетује труднице, људе са компромитованим имунолошким системом и старије особе да избјегавају јело које може да садржи недовољно кувана јаја.
5. Суши
Једење сушија (посебно било које врсте са сировом рибом) може повећати ризик од добијања болести које се преносе храном. Не би требало да једете суши на шведском столу због паразита у стадијуму ларве попут окастих црва, тракавица и трематода који вребају у рибљем месу.
Сирова риба такође може да садржи и преноси патогене попут листерије и анисакијазе, преноси Телеграф.