Корисно

Ово је право вријеме за стављање киселог купуса

  • Извор: Агенције
  • 20.09.2024. 15:37

Не можете замислити зиму и зимницу без киселог купуса, а није ни чудо када се од њега праве разни специјалитети који су неизоставни на нашим трпезама.

Осим што је веома укусан, кисели купус је изузетно здрав. Прави је извор витамина Ц и К, који идеално јачају имунитет током зимских дана. Вјерује се да конзумирање само 100 грама киселог купуса дневно смањује ризик од прехладе за два пута.

Ако желите да направите најљепши кисели купус, поред доброг избора састојака за припрему, веома је важно када га ставите да кисели. Препоручује се да је најбоље вријеме за кисељење купуса средина октобра.

Процес биоферментације у киселом купусу захтијева да температуре буду стабилне без превеликих осцилација, од 18 до 21 степен. Најбоље мјесто за чување купуса је у подруму, гд‌је нема превеликих температурних разлика, као што није случај ако га држите на балкону.

У оваквим временским условима купус се брзо и лако кисели, тако да не треба журити са припремом. Ферментација киселог купуса обично траје до четири нед‌јеље, па ако се на овај процес одлучите крајем септембра, можете рачунати да ћете укусан кисели купус имати већ у октобру или почетком новембра, преноси Најжена.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Ћирилица (Р)

    'Кроз узбудљив, динамичан и непредвидив разговор са различитом палетом гостију - од стручњака и реномираних теоретичара, политичара и функционера, умјетника до естрадних личности открива информације које не објављују ни најскандалознији таблоиди.

  • 16:00 Бизнис клуб (Р)

    ' Бизнис клуб (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Одметница (12+) (Р)

    Одметница (12+) (Р)

  • 17:50 Револуција 1917

    Револуција 1917

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    'Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)