Прекомјерни унос соли, шећера и масти може допринијети задржавању воде у организму, чему додатно погодује недовољан унос витамина Б комплекса и протеина.
Брза храна и јела која су веома слана дјелују тако да тијело почиње да задржава воду, а осјећамо надимање у предјелу стомака и екстремитета. Такође, хроничне болести попут болести бубрега, плућа или артритиса могу изазвати задржавање воде.
Першун, биљка коју користимо као зачин, има „магичне” моћи. Његова количина у оброцима је увијек мала, па није довољна да се покрене излучивање накупљене течности из организма.
Першун је одличан савезник у борби против уринарних тегоба, болести бубрега и јак диуретик. Коријен и листови першуна могу се користити као лијек.
Постоји много рецепата за припрему чаја од першуна, али основни је овај: У кључалу воду (око литра) додајте 5 великих кашика сјецканог першуна. Оставите течност да одстоји двадесетак минута, након чега можете чај проциједити или пити заједно са ситно сјецканим першуном.