Да ли су вам пешкири постали груби? Временом, пешкири постану грубљи, а узроци могу бити тврда вода, прљавштина или чак употреба омекшивача. Примјените бака Марин трик и биће мекани као паперје.
Ставите камилицу у воду
Иако је чај од камилице најпознатији као умирујући напитак, он је одлично рјешење када су вам пешкири груби. Потребно је прокувати један литар воде и у њу ставити кашику сушеног чаја од камилице или двије кесице овог чаја. Када се потпуно охлади, проциједите течност и сипајте у лавор, па потопите чисте пешкире који су постали груби. Оставите да стоје 15 минута, исциједите и раширите да се суше.
Додајте алкохолно сирће
Други начин који помаже да пешкири омекшају без употребе купљеног омекшивача, јесте употреба бијелог сирћета. У машину за веш, у дио гдје се сипа омекшивач, сипајте једну шољу бијелог сирћета и укључите машину да опере пешкире на уобичајен начин. Када их извадите из машине биће мекани и дезинфиковани.
Важно је и како се суше пешкири
На мекоћу пешкира утиче и начин на који се суше, јер се приликом сушења у машини могу оштетити влакна тканине и пешкири ће постати груби. Идеална температура за прање пешкира је између 40 и 60 степени, а најбоље је да их сушите на ваздуху. Ако желите да их сушите у машини, урадите то на средњој температури како се не би тканина похабала и постала груба.