У јеку је припрема зимнице, те многе домаћице припремају разне специјалитете за хладне зимске дане.
Али, шта радити ако вам је од прошле године остало туршије или ајвара? Нутриционисткиња др Верослава Станковић детаљно је објаснила од чега зависи рок трајања, као и губитак хранљивих материја.
Уколико чувамо у подрумима са нижом температуром или у фрижидерима до четири степена Целзијуса, може да стоји до годину и по до двије, максимално, објаснила је нутриционисткиња др Верослава Станковић, која је на РТС-у причала о року трајања намирница.
Наравно, уколико су подрум или остава топлији, ту не би требало дуже од годину дана чувати туршију и осталу зимницу. Осим начина чувања, и сам начин припреме утиче на рок трајања ове врсте намирница.
Нутриционисти указују на то да укисељено поврће временом губи хранљиву вриједност, чак и кад укус остане непромењен. Већ послије мјесец дана, у туршији се садржај витамина преполови, а послије три до четири мјесеца има га у занемарљиво малим количинама.
По ријечима докторке Верославе Станковић, конзерванси, есенције и други адитиви који се додају у зимницу не утичу много на нутритивни састав намирница. Они доводе до ферментације, одржавају свежину и спрјечавају развој бактерија, тако да одржавају производе у дужем временском периоду.
- Кључ је у спољашњој температури на којој се намирнице разграђују и постају мекше, чиме губе и органолептичка својства, али могу да доведу и до контаминације јер је то већа количина воде и средина у којој бактерије лако успевају - наводи др Станковић.