Сарма са кељом је једно од оних јела која нас враћају у прошлост, у домаће кухиње наших бака, гдје је сваки залогај био права посластица.
Овај старински рецепт са кељом, који је некада био основни састојак зимске исхране, данас оживљава мирисе и укусе прошлих времена.
Кељ, који је богат витаминима и влакнима, у комбинацији са сочним надјевом од меса, риже и зачина, право је јело које ће вас сигурно угријати и заситити.
Ако желите да осјетите праву, домаћу атмосферу и уживате у јелу које је савршен спој традиције и укуса, сарма са кељом је права ствар за вас.
Састојци
- 1 веза свјежег кеља (или киселог кеља)
- 500 g мљевеног меса (свињско или мијешано са говедином)
- 1 главица црног лука
- 100 g риже
- 1 јаје
- Со и бибер по укусу
- 1 кашичица црвене паприке
- 2-3 ловорова листа
- 200 ml парадајз соса или сок од парадајза
- 1 кашика брашна
1 кашика масти или уља
1 кашичица сушене мајчине душице (по жељи)
Припрема
Ако користите свјеж кељ, обавезно уклоните дебље стабљике и бланширајте листове у кључалој води, а затим их охладите у хладној води. Ако користите кисели кељ, добро га исперите како бисте се ослободили превише киселости.
На мало масти или уља, пропржите ситно исјецкан црни лук док не постане стакласт. Додајте мљевено месо и пржите док не постане крчкасто. Затим додајте рижу, зачине, црвену паприку, ловоров лист и мајчину душицу. Све добро промијешајте, посолите и побиберите по укусу. На крају додајте јаје и све добро сједините.
На сваки лист кеља ставите малу количину надјева, заролајте сарму и поређајте у шерпи.
У шерпи у којој се сарме кувају, помијешајте парадајз сос са мало воде, зачинима по укусу (со, бибер) и кашичицом брашна. Прелијте сос преко сарми.
Сармама додајте још воде, покријте их и кувајте на лаганој ватри око два до три сата, док не омекшају и добро се прожму сви укуси.
Служите са топлим хљебом и, по жељи, са павлаком. Ово јело је прави српски класик, идеално за хладније дане, преноси Она.рс.