Рецепт

Знате ли шта је пешт: Зимска храна да пуцате од енергије

  • Извор: Индекс
  • 29.12.2024. 17:22

У ово празнично вријеме гостимо се разним делицијама, а једне такве смо се присјетили након дуго времена.

Овај пут не ради се о посластицама - него домаћем намазу од сланине.

У неким крајевима овај је намаз познат и као запешт или једноставно пешт, а ради се о традиционалном специјалитету у Хрватској, Словенији и неким дијеловима Мађарске, гдје се користи као база за припрему јела или као самосталан намаз.

Милицу мајка оставила да умре у снијегу, живот је имао други план

Милицу мајка оставила да умре у снијегу, живот је имао други план

У Далмацији, Славонији и другим дијеловима Хрватске често је дио сеоске кухиње, док се у Мађарској сличан приправак зове сиркрем.

Намаз од сланине или "домаће сланине"

Пешт је мјешавина мљевене сланине (или свињске масти) са чешњаком, соли и понекад зачинима попут паприке. Може се користити као намаз на хљебу, често уз додатак лука.

Користи се и као основа за кување - за пирјање меса, варива или гулаша. Додаје се јелима и за арому и обогаћивање окуса.

Потиче из Далмације и Славоније гдје се користио као практичан начин за искориштавање свињске масти или сланине, а сличан се приправак припремао и у Мађарској. Име пешт потиче од ријечи повезане с дробљењем или гњечењем састојака.

Текстура намаза који су набавили у једној приватној месници у Међимурју, је тачно каква треба бити - налик пасти, али с осјетним комадићима мљевене сланине. Одлично је зачињен - сланији је, због чега је баш посебно укусан.

Сателитски снимак БиХ: Готово цијела под снијегом

Сателитски снимак БиХ: Готово цијела под снијегом

Већ након десетак минута након што смо га извадили из фрижидера, намаз је постао мекше текстуре па се и лакше мазао на хљеб.

Одлична "грицкалица" која је баш требала ове зиме, а посебно је практичан за оне који планирају и неке зимске радости попут скијања или санкања - прави начин за добијање енергије.

Пешт се лако припрема код куће, а ево што ће вам све бити потребно:

  • Сланина,
  • Бијели лук,
  • Со и бибер,
  • Мљевена црвена паприка (слатка или љута, по жељи).

Како се припрема

Нарежите сланину на мање комаде, а ако користите димљену, уклоните кожу и евентуално вишак соли. Сланину уситните у блендеру, мултипрактику или ручно кроз машину за мљевење меса.

Текстура би требала бити попут пасте. Додајте уситњени чешњак, те посолите и побиберите по укусу. По жељи додајте и паприку.

Нешић издоминирао у Слагалици: Мајсторска 'финта' - ВИДЕО

Нешић издоминирао у Слагалици: Мајсторска 'финта' - ВИДЕО

Смјесу пребаците у стакленку или посуду с поклопцем и чувајте у фрижидеру до 10 дана. Намаз намажите на тостирани хљеб или користите као зачин за варива, гулаше или јела с грахом, преноси "Индекс".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Серија: Мућке - специјал (12+) (Р)

    ' Серија 'Мућке' легендарна је британска комична серија у режији Џона Саливана, која је од 1981. до 1991. године доживјела седам сезона и неколико посебних издања.

  • 15:30 Централне АТВ вијести - специјал (Р)

    ' Специјално издање центалне информативне емисије АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 16:30 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:35 Филм: Три карте за Холивуд 12+ (Р)

    Три карте за Холивуд је српски филм снимљен 1993. године. Режирао га је Божидар Николић, а сценарио су написали Жељко Мијановић и Драгослав Бокан.

  • 18:20 Црна Гуја

    Црна Гуја је хумористична серија у четири сезоне и више засебних епизода говори о животу Едмунда Црне Гује.