Обичаји

Овако су некада људи правили куће

  • Извор: Стил Курир
  • 06.02.2024. 15:48

Раније када се бирало мјесто за подизање куће строго се водило рачуна да се испоштују сви ритуали.

Дубоко се вјеровало да оностране силе шаљу повољне и неповољне знаке будућим власницима, те се вјеровало да су срећна мјеста за подизање куће она на којима су животиње мирне.

Тако би, будући власници, на мјесту гдје желе да подигну кућу често заграђивали овце и остављали их да преноће. Ако би стадо мирно спавало, то мјесто било је погодно за подизање новог дома.

Још један ритуал практиковао се у Мачви и Шумадији и био је везан за животиње.

Наиме, домаћин би ставио четири камена на мјеста гдје треба да буду четири кућна угла. Сљедећег јутра завирили би испод камења, те ако би испод сваког од њих пронашли животињицу или инсекта сматрало се да је мјесто погодно за градњу.

Уколико не би ништа нашли, премјестили би камење. Поступак би понављали све док се не би појавио повољан знак, а ако га не би било, одустајали би од градње на том земљишту.

Приношење жртве било је обавезно на темељима куће.

Жртве су се приносиле прво на темељу, потом на прагу, на огњишту и крову. Извођењем овог ритуала градитељи су жељели да умилостиве више силе, чија је наклоност често сматрана промјенљивом.

Умјесто неке животиње, данас се у темељ уграђују флаша с вином, жито или новац. На мјесту предвиђеном за градњу људи би остављали чашу или флашу пуну вина, ракије, пшенице или брашна.

Покривање куће

Највећа радост за домаћина је покривање куће, које се у селу назива пајдос. Тај дан већина мајстора ради џабе. Комшије, родбина и пријатељи, такође без позива, долазе у помоћ. Прије почетка покривања коље се овца или ован на темељу куће. Жене из комшилука или родбине доносе хљеб, ракију, кафу, шећер, кошуље, пешкире.

Храну прима домаћица куће, а гардеробу један од мајстора качи на припремљени крст – вјешалицу која је скована од летава и прикована на врху крова. Ово се у народу назива “подигнути рогови”.

По завршетку радова, домаћин припреми богату гозбу. Пред мајсторе се ставља месо, углавном глава и плећка печеног прасета. Пајдосу куће увијек је присутан велики број гостију, који се уз пјесму и музику веселе до дуго у ноћ.



Пратите нас и путем Вибера

Тагови: