Све популарније у народу

Сви сагласни - у ово поврће је најбоље улагати

  • Извор: Курир
  • 03.02.2025. 20:41

Љубичасти купус најчешће се сади као расад, а вријеме зависи од тога када планирате бербу. Ако размишљате о његовом раном узгоју, имајте на уму да се у фебруару или марту, зависно од климатских услова, сије сјеме за расад, који се на отвореном сади крајем априла или у мају, када прође опасност од мраза. Ипак, расад можете и купити, што је лакша варијанта ако сте почетник.

Познат је и као црвени купус те је све популарнији у исхрани захваљујући својим нутритивним својствима и упечатљивој боји. Не само да је визуално атрактиван, већ је и богат извор витамина Ц, К, као и влакана и антиоксиданата.

Услови за узгој

Најбоље успијева у умјереној клими, с оптималном температуром између 12 и 20 °C. Може се узгајати и на отвореном и у пластеницима. За разлику од обичног, љубичасти купус је отпорнији на ниже температуре, што га чини погодним за касну јесен и зиму.

Поврће које одлично топи сало, требате га јести што чешће

Поврће које одлично топи сало, требате га јести што чешће

На отвореном пољу, захтијева добро дренирано земљиште богато органским материјама. Препоручује се да се сади крајем прољећа или почетком љета, како би био спреман за бербу у јесен. Редовно заливање и сузбијање корова кључни су за добар принос.

У пластенику се може се узгајати током цијеле године, што омогућава контролу над условима раста, као што су температура и влага. Ова метода узгоја нуди заштиту од неповољних временских услова и штеточина, али захтева додатна улагања у инфраструктуру.

Разлике између љубичастог и обичног купуса

Љубичасти купус се разликује од обичног по својој боји и нутритивном саставу. Љубичаста боја потиче од антоцијанина, снажног антиоксиданта који доприноси борби против слободних радикала у тијелу. Иако оба типа садрже сличне количине влакана и витамина Ц, љубичасти садржи већу количину витамина К и антоцијанина, што га чини здравијим избором.

Направите посну смјесу за поховање рибе и поврћа

Направите посну смјесу за поховање рибе и поврћа

Управо, све већа популарност љубичастог купуса у исхрани, долази од његових здравствених бенефита. Редовно конзумирање може побољшати здравље срца, смањити упале и ојачати имунолошки систем.

Способност да издржи дуже складиштење без губитка нутритивних својстава додатно му повећава атрактивност на тржишту. Због све веће потражње за здравом храном, његов узгој исплатива је инвестиција за пољопривреднике. Било да се узгаја на отвореном или у пластенику, нуди многе предности које га чине вриједним додатком на сваком пољопривредном газдинству.

(Курир)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: